Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Neskutočné svedectvo plné sĺz: Milujúca mama pomohla chorej dcére na druhý svet

Patty Rosenová a nebohá dcéra Joudee Zobraziť galériu (2)
Patty Rosenová a nebohá dcéra Joudee (Zdroj: Foto: ktvz.com)

BEND – Najväčšiu bolesť prežíva matka, ak je jej dieťa choré. Bolesť je o to väčšia, ak je choroba nevyliečiteľná a neexistuje možnosť dieťa zachrániť. Nešťastie postihlo i dvadsaťročnú Joudee. Pred milujúcou mamou vyslovila prosbu, ktorú nechce počuť nikto: „Mami, pomôž mi zomrieť.“.

Joudee sa narodila úplne zdravá. Polroka pred smrťou ju ale trápili mučivé bolesti chrbta. "Všetci mi hovorili, že je drogovo závislá a že ja som naivná matka," spomína Patty Rosenová.

Pred 19-timi rokmi lekári nedokázali zistiť, čo Joudee naozaj je. Podrobila sa množstvu testov, no bez výsledku. Mama preto zobrala svoju dcéru do nemocnice v San Diegu. "Lekár, ktorý mi oznamoval výsledky, plakal. Povedal, že Joudee nemá žiadne zdravé kosti, ani jednu jedinú," spomína zronená mama.

Jej dcérka mala rakovinu kostí v celučkom tele. Od hlavy až po prsty na nohách. Ak by sa dožila 25 rokov, z postele by sa ani nepostavila. "Jej život bol na konci," dodáva Patty pre ktvz.com. Dcéra bola statočná, no aj napriek tomu už nechcela viac trpieť a bezmocne čakať na smrť. K mame vyslovila osudnú prosbu: "Pozrela na mňa a povedala - budeš mi musieť pomôcť zomrieť," spomína Patty.

Joudee pol roka pred smrťou
Zobraziť galériu (2)
Joudee pol roka pred smrťou  (Zdroj: Foto: ktvz.com)

Matkino utrpenie sa nedá opísať slovami. Aj keď je zdravotná sestra a s bolesťou sa stretáva denne, vidieť trpieť nevyliečiteľne choré dieťa je neznesiteľné.

Posledné okamihy dcérinho života

Joudee pomohla mama na druhý svet. Zabila vlastné dieťa, je to najhorší zážitok jej života. Ako hovorí, musí sa s tým vyrovnať, no doteraz sa jej to nepodarilo. "Ak prežijete niečo takéto, zmení sa vám celý život. Už nikdy nebude ako pred tým," priznáva a spomína na osudné okamihy, zo slov priam mrazí: "Keď som jej dala tie lieky a stála pri nej, kým poslednýkrát vydýchne, behalo mi mysľou - prosím, nepreber sa, prosím, nevstaň, druhýkrát by som to nezvládla, prosím, nezobuď sa."

Tajomstvo a tom, ako jej milovaná dcéra odišla z tohto sveta, držala v sebe celé roky. Z Patty sa stala bojovníčka za dôstojnú smrť. Je presvedčená, že rovnako ako má každý právo na život, má právo aj na smrť. "Urobila som to z čistej lásky," dodáva.

Matka splnila sľub, ktorý dala dcére na smrteľnej posteli

Milovaná dcéra zomrela 30. októbra 1986. Sedem rokov na to začala Patty napĺňať sľub, ktorý dala dcére na smrteľnej posteli. Žiadala od nej, aby bojovala za práva nevyliečiteľne chorých. Za právo na vlastnú smrť.

Žene hrozilo za asistovanie pri samovražde doživotie. Čin je premlčaný, do väzenia nepôjde. Do dnešných dní sa však so smrťou milovanej dcéry nedokáže vyrovnať a každý deň trpí. Slová milujúcej matky dojímajú k slzám: "Po tom všetkom som vyliezla k nej na posteľ, vzala ju do náručia a zašepkala som jej do ucha ´zvládli sme to, dokázali sme to, už si slobodná."

Patty sa stala „hovorkyňou smrti“. Voliči v Oregone schválili v roku 1994 zákon o eutanázii. 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu