Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Deti v Belgicku budú môcť rozhodnúť o svojej smrti: Stačí, aby splnili tieto podmienky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Belgický parlament včera prijal kontroverzný zákon umožňujúci eutanáziu detí, ktorý vyvolal medzi odporcami vlnu nevôle. Hlavné podmienky súčasnej právnej úpravy o dobrovoľnom konci života zostávajú zachované ako u dospelých, ale vyžaduje sa niekoľko výnimiek, ako je napríklad návrh lekárov a súhlas rodičov. Nezáleží na tom, koľko má malý pacient rokov, ale či je mentálne schopný prijať slobodné rozhodnutie. Pasáž o "schopnosti rozlišovania" u detí však kritici považujú za "šedú zónu".

Belgicko sa v roku 2002 stalo po Holandsku druhou európskou krajinou, ktorá legalizovala dobrovoľné a asistované ukončenie života pre nevyliečiteľne chorých dospelých a včera, rovnako po vzore Holandska, aj druhou krajinou, kde tento zákon bude platiť pre nedospelé osoby. Musí ho síce ešte podpísať kráľ Filip, ale očakáva sa jeho potvrdenie.

Hlavné podmienky súčasného zákona o dobrovoľnom konci života, teda možnosť eutanázie, keď človek trpí alebo je nevyliečiteľne chorý, sú v úprave pre maloletých zachované. Samozrejme zníženie veku so sebou prináša aj niekoľko rozdielov a prísnejší postup:

  • U maloletých je vylúčená možnosť ukončenia života v prípade psychického utrpenia.
  • Voľba eutanázie bude v prípade detí vyhradená len pre pacientov, ktorých smrť sa čaká v krátkom čase.
  • Rozhodnutie bude treba potvrdiť kolégiom odborníkov a rodičia budú musieť vyhlásiť, že proti ich názoru nič nenamietajú.
  • Podľa zákona musia po tom, čo pacient vysloví prianie svoj ​​život ukončiť, s dieťaťom hovoriť detskí pediatri či psychológovia, aby posúdili, či "dokáže rozlíšiť", o čo vlastne žiada. Potrebný bude písomný záznam.
  • Rovnako ako v prípade dospelých žiadajúcich o eutanáziu, musí diagnózu i predpokladaný vývoj choroby lekár konzultovať s kolegom, aby získal ďalší pohľad na situáciu.
  • Lekár žiadosť dieťaťa a svoje odporúčania, ako postupovať, musí tiež prebrať s rodičmi a zistiť, či aj oni s podobnou žiadosťou súhlasia.
  • Všetkým tiež musí byť ponúknutá psychologická pomoc.

 

Údaje zo susedného Holandska, kde je umožnená eutanázia od 12 rokov, naznačujú, že návrh sa bude zrejme týkať len veľmi malého počtu detí. Medzi rokmi 2002 až 2013 odišlo týmto spôsobom zo života v tejto krajine len päť maloletých, z toho len jedna osoba mala menej než 16 rokov.

Týmito číslami argumentuje tiež významný bruselský detský lekár Gerland van Berlaer. Podľa neho sa norma dotkne len veľmi malej skupiny detí, ktoré by zo života rovnako odišli. "Necháme ich odísť strašným, hrozivým spôsobom, alebo spôsobom, ktorý im zachová ľudskosť a dôstojnosť," citovali ho nedávno médiá.

Naopak ďalších 160 belgických pediatrov napísalo proti prijatiu zákona otvorený list. Argumentovali tým, že lekárska veda je teraz už tak rozvinutá, že dokáže zmierniť bolesť aj tých najviac chorých malých pacientov.

Belgickí zákonodarcovia prijali kontroverzný návrh 86 hlasmi proti 44. Podľa kritikov bolo rozhodnutie poslancov motivované politickým tlakom nadchádzajúcich parlamentných a európskych volieb.

Podľa prieskumu verejnej mienky z októbra 2013 sa až 73 percent Belgičanov vyslovilo v prospech rozšírenia práva na eutanáziu aj pre neplnoleté osoby. V Belgicku sa každý rok v priemere 1500 dospelých nevyliečiteľných pacientov rozhodne pre eutanáziu, čo predstavuje približne 2 percentá zo všetkých úmrtí v krajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu