Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zhrozená Záborská verí, že belgický kráľ zákon o detskej eutanázii nepodpíše

Anna Záborská
Anna Záborská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská europoslankyňa Anna Záborská (KDH) v reakcii na štvrtkové rozhodnutie belgického parlamentu rozšíriť platnosť zákona o eutanázii bez obmedzenia veku, čiže aj na deti, vyjadrila nádej, že belgický kráľ Filip túto legislatívnu zmenu nepodporí.

"Na Slovensku a v celej Európskej únii zákony neumožňujú deťom a dospievajúcim robiť mnohé dôležité rozhodnutia - deti si nemôžu založiť účet v banke, zobrať pôžičku, nemôžu riadiť auto ani dať súhlas na operačný zákrok. Podľa belgických zákonodarcov sú však zároveň tieto deti schopné samy rozhodnúť o tom, že ich má niekto usmrtiť. To nie je len morálne nesprávne, ale aj nelogické," uviedla dnes Záborská.

Slovenská europoslankyňa, ktorá je členkou parlamentného Výboru pre práva žien a rodovú rovnosť (FEMM), v tejto súvislosti upozornila na odborné štúdie, podľa ktorých sú zákonné poistky proti zneužívaniu eutanázie neúčinné.

"V mnohých prípadoch boli pacienti usmrtení bez toho, aby písomne potvrdili svoje želanie. Rozhodli za nich lekári. Nedodržiava sa oznamovacia povinnosť, smrtiacu látku často v rozpore so zákonom podávajú zdravotné sestry namiesto lekárov. Zároveň sa zvyšuje tolerancia spoločnosti voči týmto javom, čoho dôkazom je, že napríklad v Belgicku nebol za porušenie zákona od jeho schválenia v roku 2002 nikto stíhaný," zdôraznila Záborská.

Belgický zákon o eutanázii pre deti odsúdilo vo svojom vyhlásení č. 567 aj Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE). V ňom sa uvádza, že tento zákon mylne predpokladá, že deti sú schopné dať informovaný súhlas na eutanáziu a pochopiť komplexné dôsledky takéhoto rozhodnutia. Uznesenie tiež upozorňuje, že zákon spochybňuje samotné základy civilizovanej spoločnosti.

Zákonná úprava, ktorá má širokú podporu belgickej verejnosti a ktorú po predošlom súhlase Senátu vo štvrtok schválili aj poslanci belgického parlamentu pomerom hlasov 86:44, ešte musí podpísať kráľ Filip. Ak tak urobí, vekovo neobmedzená eutanázia bude v Belgicku možná už v priebehu niekoľkých týždňov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu