Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Škandál s hrobmi obetí havárie v Smolensku: Sú v nich iné telá!

Miesto tragédie pri Smolensku
Miesto tragédie pri Smolensku (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - V hrobe Anny Walentynowiczovej, známej aktivistky poľských protikomunistických odborov Solidarita, ktorá predvlani zahynula spolu s ďalšími 95 ľuďmi pri leteckom nešťastí pri ruskom Smolensku, boli pochované pozostatky inej ženy. Informovala o tom poľská vrchná vojenská prokuratúra. Opozícia zámenu tiel považuje za škandál.

Ostatky Walentynowiczovej z hrobu v Gdansku exhumovali minulý pondelok, pretože na základe dokumentov, ktoré poľskí vyšetrovatelia dostali z Ruska, panovalo podozrenie, že jej telo bolo zamenené s telom inej obete leteckej katastrofy. Podľa poľských médií išlo pravdepodobne o pozostatky niekdajšej predsedníčky nadácie Golgota východu Teresy Walewski-Przyjalkowskej. Tie boli z hrobu na jednom z varšavských cintorínov vyňaté minulý pondelok.

Z genetických výskumov oboch tiel, ktoré nezávisle na sebe vykonali dve strediská, "jednoznačne vyplýva, že telá bola zamenené," cituje poľská agentúra PAP hovorcu vrchnej vojenskej prokuratúry Zbigniewa Rzepa.

Podľa kňaza Henryka Blaszczyka, ktorý predvlani v Smolensku pomáhal identifikovať telo Walentynowiczovej, sa chyby museli dopustiť Rusi, keď ostatky pripravovali na colné procedúry. "Neviem, či sa to stalo kvôli neporiadku, kvôli nízkej kultúre zaobchádzania s telom človeka po smrti," povedal v televízii TVN24 Blaszczyk.

Walentynowiczová bola v 80. rokoch po Lechovi Walesovi druhou najpopulárnejšou osobnosťou nezávislých odborov Solidarita, často však dávala najavo odlišné názory. K definitívnemu rozkolu došlo, keď sa vyslovila proti účasti Solidarity na rokovaní za okrúhlym stolom so zástupcami režimu, pretože to v jej očiach predstavovalo zradu hnutia.

Vnuk Walentynowiczovej Piotr povedal, že tým, že sa telo jeho babičky našlo, sa uzavrela jedna kapitola. "Teraz ale otvárame novú kapitolu o tom, kto je (za zámenu) zodpovedný," dodal Walentynowicz.

"Nechápem, ako mohlo k niečomu takému dôjsť, premiér (Donald Tusk) nás uisťoval, že pohreby (obetí) boli zorganizované tak, ako mali," uviedol Mariusz Blaszczak z opozičnej národno-konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). "Ukazuje sa, že ani to nebolo dodržané. Je to dôkaz toho, že nás Tuskova vláda po smolenskej katastrofe podvádzala," vyhlásil.

Kvôli pochybnostiam ohľadom správnej identifikácie pozostatkov budú exhumované pozostatky ešte niekoľkých ďalších obetí havárie poľského prezidentského špeciálu pri Smolensku. Doteraz sa uskutočnilo celkom päť exhumácií.

Pri leteckej katastrofe v apríli 2010 zomrel vtedajší poľský konzervatívny prezident Lech Kaczynski a desiatky predstaviteľov poľského verejného života. Išli uctiť pamiatku tisícov Poliakov, ktorých na jar 1940 v katyňskom lese postrieľala tajná sovietska polícia NKVD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu