Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hospitalizovali pacienta so záhadným vírusom: Zmutovaný SARS, ktorý už zabíjal!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) objavila nový vírus z rovnakej skupiny ako organizmus spôsobujúci akútne ochorenia dýchacích ciest (SARS), ktorý v roku 2002 zabil 800 ľudí. Organizácia to uviedla v nedeľnom vyhlásení, z ktorého dnes citovala agentúra Reuters. WHO nový vírus odhalila vo Veľkej Británii u 49-ročného pacienta z Kataru.

Muž vraj 3. septembra prišiel k lekárovi s príznakmi akútnej infekcie dýchacieho ústrojenstva. O šesť dní neskôr bol prijatý na jednotku intenzívnej starostlivosti v katarskej Dauhe a 11. septembra ho letecky prepravili do Veľkej Británie, kde u neho vedci objavili prítomnosť nového koronavíru. Do veľkej skupiny koronavírov patria bežné virózy, ale aj vírus SARS. WHO teraz vykonáva ďalšie analýzy týkajúce sa nového nálezu.

Vírus SARS (syndróm akútneho respiračného zlyhania) sa objavil v roku 2002 v Číne. Po celom svete usmrtil 800 ľudí, než sa epidémiu podarilo dostať pod kontrolu.

Podľa riaditeľa strediska pre infekcie dýchacieho ústrojenstva pri Kráľovskej univerzite v Londýne Petera Openshawa sa v túto chvíľu nezdá, že by bolo potrebné sa kvôli novému vírusu znepokojovať. Organizmus podľa neho možno mohol byť identifikovaný len vďaka pokročilým metódam testovania, citovala odborníka Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu