Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Smrteľný vírus v národnom parku: USA varujú turistov, mohli sa nakaziť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LOS ANGELES - Spojené štáty varovali 39 krajín, že ich občania sa mohli nakaziť smrteľným hantavírusom v Yosemitskom národnom parku, oznámili dnes noviny Los Angeles Times.

Americké úrady zatiaľ identifikovali šesť nakazených, z ktorých dvaja zomreli. Celkovo sa však mohlo týmto zriedkavým vírusom prenášaným hlodavcami infikovať až 10.000 návštevníkov Yosemitského parku, z toho 2000-2500 cudzincov. Ministerstvo zdravotníctva USA vydalo príslušné varovanie počas minulého víkendu prostredníctvom medzinárodnej zdravotníckej výstražnej siete.

V piatich zo šiestich prípadov ochorenia bola zistená súvislosť so stanovým táborom Curry Village v kalifornskom Yosemitskom parku. Podľa expertov výrobná chyba spôsobila, že sa do stanových chatiek dostali nakazené myši. Predstavitelia tábora rozoslali listy a emaily asi 3100 ľuďom, ktorí si medzi 10. júnom a 24. augustom rezervovali jednu z tamojších 91 chatiek. Vyzvali ich, aby okamžite vyhľadali lekársku pomoc, ak sa u nich prejavia symptómy ochorenia podobného chrípke.

Núdzová linka Yosemitského národného parku dostáva každý deň približne tisíc telefonátov od vystrašených návštevníkov.

Hantavírusy sa šíria medzi hlodavcami a môžu nakaziť aj človeka. Zvyčajne napádajú obličky alebo dýchací systém. Patria do skupiny RNA vírusov, kam patrí napríklad aj vírus detskej obrny, kliešťovej encefalitídy či HIV.

Medzi príznakmi hantavírusu sú horúčka, bolesti, závraty či pocity chladu. Symptómy sa môžu prejaviť do šiestich týždňov po kontakte s výkalmi alebo slinami infikovaných hlodavcov. Vírusom sa zvyčajne nakazia len osoby, ktoré sa zdržiavali v uzavretých priestoroch zamorených hlodavcami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu