Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Muž vysúdil milióny za poškodenie pľúc spôsobené popcornom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Istý Američan vysúdil odškodnenie vo výške 7,2 milióna dolárov za to, že mu vdychovanie umelého masla obsiahnutého v popcorne pripravovanom v mikrovlnnej rúre spôsobilo ochorenie pľúc. Na svojich internetových stránkach o tom dnes informuje britská BBC.

Súdna porota v štáte Colorado dala 59 ročnému Waynovi Watsonovi pravdu v tom, že výrobca praženej kukurice mal dať na obal varovanie, že výpary z obľúbenej pochúťky Američanov sú nebezpečné. Upozorniť na to podľa porotcov mal aj obchodný reťazec, ktorý popcorn predával. Obhajcovia naopak tvrdili, že Watsonove zdravotné problémy súvisia s tým, že po roky pracoval s chemikáliami na čistenie kobercov.

Problémy s dýchaním sa u Watsona objavili v roku 2007, pred tým popcorn patril do jeho každodenného jedálnička. Takzvaná pukancová choroba pľúc je trvalé ochorenie, ktoré pacientom spôsobuje komplikácie pri vydychovaní. V minulosti na súde uspeli už robotníci tovární na výrobu popcornu. V týchto závodoch sa používala látka diacetyl. Vďaka nej niektoré potravinárske výrobky, najmä popcorn, získavajú maslovú príchuť.

Americké súdy tak dávajú do súvislosti využívanie diacetylu a ochorenia pľúc. Podobné prípady riešia aj súdy v iných amerických štátoch, napísala agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu