Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zabudli ho dva roky na samotke, vysúdil 22 miliónov!

Slevin v roku 2005 pri príchode do väznice a v roku 2007 pri odchode
Slevin v roku 2005 pri príchode do väznice a v roku 2007 pri odchode

DONA ANA - Keď sa raz dostanete do väzenia, dávajte si pozor, aby na vás nezabudli. Presne to sa stalo Američanovi (58), ktorý strávil takmer dva roky na samotke za riadenie v opitosti. Akonáhle sa dostal von, podal žalobu a vyhral. Federálny súd mu minulý utorok priznal odškodné za nehumánne zaobchádzanie vo výške 22 miliónov dolárov (16,7 milióna eur).

Stephena Slevina zatkli v auguste roku 2005 za riadenie pod vplyvom alkoholu. Bez súdu ho poslali do väznice, kde si odsedel dva roky na samotke. Nemal nijakú možnosť dbať o svoju hygienu, na koži mu začala pučať pleseň a nestrihané nechty na nohách dorástli do ohromnej dĺžky.

Dokonca si musel aj sám vytrhnúť zub, pretože nesmel navštíviť zubára. Trpel fyzicky aj psychicky. Niekoľkokrát tiež márne žiadal o návštevu lekára, ktorý by mu poskytol nejaké lieky na depresiu, s ktorou sa stretával. A to všetko len preto, že sa na neho jednoducho zabudlo.

"Každý deň za mnou prichádzali dozorcovia a sledovali, ako sa môj stav zhoršuje. Deň po dni sa nečinne prizerali a žiadnym spôsobom mi nepomohli," povedal v rozhovore pre televíziu KOB4.

Nakoniec ho ale v máji 2007 prepustili a zbavili všetkých obvinení. Krátko nato rozbehol súdne konanie, ktoré podľa jeho slov nemalo nič spoločné s peniazmi.

"Po celú dobu som chcel urobiť vyhlásenie. Chcem, aby ľudia vedeli, čo sa vo väznici v okrese Dona Ana deje, a ako tam beztrestne môžu zaobchádzať s ľuďmi. Nemám tušenie, prečo niečo také robili," povedal pred súdnou sieňou v Santa Fe Slevin, ktorý sa ešte po piatich rokoch stále vysporiadava s posttraumatickou stresovou poruchou.

Nikto dodnes nebol schopný vysvetliť, prečo bol Slevin vo väzbe tak dlho, bez toho, aby prebehol súd. Vedúci väznice Dona Ana sa odmietli k prípadu akokoľvek vyjadrovať.

Hovorca Jess Williams so slovami, že "neprejednávajú osobné záležitosti", neodpovedal ani na otázku, či bol niektorý zo zamestnancov za neľudské zaobchádzanie so Slevinom pokarhaný alebo prepustený. Williams sa len nechal počuť, že väznica podá proti rozsudku odvolanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu