Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Metanolová kauza v ČR: Minister financií prišiel s kontroverzným návrhom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - O zriadení pracovnej skupiny, ktorá by sa mala zaoberať zmenami v českej legislatíve v súvislosti s vlnou otráv metanolom a riešiť okrem iného aj novelu zákona o povinnom označovaní liehu, sa rozhodlo na dnešnom zasadaní výboru pre zdravotníctvo Senátu Parlamentu ČR v Prahe.

Prítomní sa súčasne uzniesli, že sú za hľadanie rýchleho riešenia, ktoré by na trh vrátilo nerizikové alkoholické nápoje.

Český minister financií Miroslav Kalousek sa chystá na dnešnom zasadaní vládneho kabinetu premiéra Petra Nečasa predložiť návrh nových kolkov, ktoré by mali umožniť obnovenie predaja tvrdého alkoholu v krajine. Novými kolkami by sa označili liehoviny, ktoré sa vyrobili alebo importovali až po vypuknutí metanolovej aféry; preznačovanie by mohlo trvať asi 20 dní.

Nové kolky by sa od tých existujúcich neodlišovali farbou ani veľkosťou, na kolkoch by bolo uvedené číslo šarže a pred ním slovo "nový" alebo "nové", to by sa však malo ešte spresniť, uviedol pre spravodajský server iDNES.cz druhý muž rezortu financií Ladislav Minčič. Ministerstvo financií predpokladá, že by sa 21 miliónov fliaš alkoholických nápojov, v súčasnosti stiahnutých z trhu a umiestnených v skladoch, nemalo zoštátniť a zlikvidovať, ale vrátiť na trh, uviedol Minčič. Spotrebitelia by sa potom sami rozhodovali, či si vyberú tovar vyrobený pred aférou s pančovaným alkoholom, alebo po nej.

Výhrady voči iniciatíve ministra financií sformoval šéf rezortu poľnohospodárstva ČR Petr Bendl. Podľa jeho názoru nové kolky nemusia byť riešením, ktoré postačí samo o sebe. Len prekolkovanie by mohlo znamenať potvrdiť niekomu nové podvody, varoval. Využitie kolkov by považoval za dobrú možnosť iba pri zmene pravidiel na trhu s alkoholickými nápojmi. Minister zdravotníctva ČR Leoš Heger, ktorý vlastne prohibíciu v ČR v piatok minulý týždeň vyhlásil, sa dnes nechal počuť, že vidí iba dva spôsoby, ako zrušiť celoštátny zákaz predaja a nalievania tvrdého alkoholu. Prvým je možnosť, že by sa výskyt otráv výrazným spôsobom znížil, čo minister nepredpokladá. Druhou možnosťou je presne zadefinovať, čo je menej rizikový alkohol, na čom sa od víkendu intenzívne pracuje, uviedol šéf rezortu zdravotníctva na zasadaní parlamentného grémia.

Aj poslanec Aleš Roztočil, civilným povolaním lekár, s rýchlym uvoľnením predaja alkoholu nesúhlasí. Podľa jeho slov tento krok netreba uponáhľať. "Čo sme národ, ktorý nevydrží mesiac bez tvrdého pitia?" citovali české médiá jeho slová na zasadaní výboru pre zdravotníctvo. Poslanec-lekár potom kolegom pripomenul dôsledky otráv metanolom, vrátane poškodenia zraku a centrálnej nervovej sústavy či pečene. Transplantácie takto zničených orgánov stoja milióny, upozornil a odmietol argumenty, že prohibícia znamená pre štát straty na daniach a pre likérky straty na ziskoch.

Na ministerstve zdravotníctva sa dnes konalo rokovanie medzirezortnej komisie, na programe ktorého už opakovane bola aktuálna situácia v súvislosti s otravami metanolom. Na rozdiel od predchádzajúcich dní však rezort zdravotníctva brífing, obvyklý po rokovaniach v uplynulých dňoch, tentoraz bez udania dôvodov zrušil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu