Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tvrdá požiadavka EK na českú vládu: Zakážte export alkoholu!

Leoš Heger
Leoš Heger (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia dnes požiadala Českú republiku, aby kvôli smrtiacim otravám z pančovaného alkoholu zakázala export tvrdého alkoholu z Česka. Zástupca komisie o tom informoval na zasadnutí výboru Európskeho parlamentu pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín.

Do Prahy dnes kvôli tomu volal eurokomisár pre ochranu spotrebiteľa John Dalli. V rozhovore vraj Hegera požiadal, aby Česko opatrenia, ktoré už kvôli nebezpečnému alkoholu prijalo, rozšírilo aj na zákaz vývozu z ČR.

 "Zo strany komisie je to celkom iste odporúčanie a bude vecou českej vlády to odporúčanie buď rešpektovať, alebo zdôvodniť, prečo nie je potrebné takýmto spôsobom reagovať," povedal europoslanec Pavel Poc (ČSSD), ktorý dnešné rokovania výboru inicioval.

Poc sa nedomnieva, že by podobné opatrenia niečo zásadne riešili. V tomto prípade ide totiž o oficiálny vývoz, kedy sú vyvážané produkty korektné. "Zbytočne by tým trpeli poctiví výrobcovia," povedal Poc.

"Ja som sa tú informáciu dozvedel ako všetci ostatní tu, že prebehol telefonický rozhovor medzi pánom ministrom Hegerom a pánom komisárom Ďallím. Ja si myslím, že je do značnej miery pochopiteľné, že ostatné krajiny chcú komunikovať a chcú nejaké záruky, že ten alkohol, ktorý je z niečoho podozrivý, sa nedostane von za hranice a neohrozí zdravie ich ľudí," povedal ďalší z českých europoslancov, Milan Cabrnoch (ODS).

Cabrnoch tiež víta komunikáciu medzi Bruselom a českým ministrom zdravotníctva. Je vraj teraz na jeho zodpovednosti, aby dohodol pravidlá, ktoré ČR na jednej strane obchodne nepoškodí a na strane druhej budú garantovať, že nebude ohrozené zdravie ľudí v iných krajinách.

Ľudovecká europoslankyňa Zuzana Roithová podotkla, že ak by bol vývoz zakázaný, určite by vraj išlo o veľmi krátkodobé opatrenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu