Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Viac ako 50.000 litrov liehovín Likérky Drak nesmie zatiaľ do distribúcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Distribúciu viac ako 50.000 litrov alkoholu, konkrétne 31.426 fliaš a šesťlitrových plastových barelov s liehovinami z produkcie chvalčovskej Likérky Drak, ktoré nemali na obaloch vyznačenú výrobnú šaržu, zakázali inšpektori českej Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie.

Spomínané liehoviny sa našli pri pondelkovej kontrole v sklade distribučnej spoločnosti Verdana v zlínskej lokalite Rybníky. Práve Verdana ako jediná distribuuje výrobky spomínanej likérky, informoval internetový server iDNES.cz. Šéf spoločnosti Robert Sedláček tvrdí, že má všetko v poriadku.

Pri spomínanej kontrole, na ktorej sa podieľala aj Colná správa, však podľa hovorcu inšpekcie Pavla Kopřivu objavili neregistrovaný sklad a na mieste rozhodli o zákaze uviesť na trh celkove 56.360 litrov liehovín.

Absencia uvedenia výrobnej šarže, pre ktorú ide v zmysle platnej legislatívy o liehoviny neznámeho pôvodu, však nie je jediným problémom. Prevádzkovateľ totiž nedokázal doložiť k uskladneným liehovinám žiadnu sprievodnú dokumentáciu, čím porušil mimoriadne opatrenie ministerstva zdravotníctva. Pokiaľ by dokumentáciu nedoložil ani dodatočne, bude musieť alkohol zlikvidovať, píše iDNES.cz.

Hovorca inšpekcie navyše upozornil, že inšpektori musia podľa zákona vedieť o každom sklade, tento však napriek registrácii viacerých iných prevádzok, nepoznali. Šéf Verdany Robert Sedláček uviedol, že "doklady, ktoré dokazujú, že alkohol je zdanený, som 1. októbra odovzdal na kontrolu Colnej správe. Tým pádom som ich 8. októbra nemohol mať v sklade". Odovzdal originály a kópie si neurobil, pretože išlo o veľké množstvo faktúr a dodacích listov, vyplynulo z jeho slov.

Podľa Sedláčka nedošlo k pochybeniu ani v súvislosti s registráciou skladu, pretože tá sa týka iba skladov, ktoré sú zároveň predajným miestom. V danom prípade však ide skutočne iba o skladové priestory. Do dvoch dní by sa verejnosť mala dozvedieť výsledky testov, ktoré ukážu, či liehoviny z daného skladu obsahovali životunebezpečný metanol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu