Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vojaci Južného Sudánu omylom potopili vlastnú loď: Desať obetí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: mediagem.blogspot.com)

JUBA - Najmenej desať vojakov Južného Sudánu zahynulo a 50 ďalších je nezvestných potom, čo ich loď na Níle nešťastnou náhodou potopila juhosúdánska vojenská hliadka. Agentúru AFP o stredajšom incidente dnes informoval hovorca juhosúdánskej armády Philip Agüera. Nešťastie sa stalo v odľahlej časti krajiny a šance na nájdenie preživších sú po viac ako 48 hodinách od nešťastia podľa všetkého minimálne.

Plavidlo so 170 vojakmi na palube vraj v noci preplávalo okolo kontrolného stanovišťa, keď sa ho hliadka pokúsila zastaviť. Loď ale pokračovala v plavbe a vojaci začali paľbu.

K potopeniu lode sa prihlásila povstalecká Jihosúdánská oslobodzovacia armáda (SSLA), Agüera ale ich tvrdenia označil za nepravdivé.

Južný Sudán obviňuje susedný Sudán z podpory povstalcov z SSLA, ktorí sa stavajú proti vláde v Džube.

Od vlaňajšieho júla, kedy Južný Sudán vyhlásil nezávislosť od Sudánu, zostávajú vzťahy medzi oboma krajinami napäté. Na jar sa stretli armády oboch nových susedov kvôli nevyriešeným otázkam súvisiacim s vymedzením spoločnej hranice, statusom sporných oblastí alebo s rozdelením ropného bohatstva. Obe krajiny sa teraz pod záštitou Africkej únie snažia dospieť k dohode o bezpečnosti na hraniciach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu