Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Švajčiarska vláda je proti zrušeniu povinnej vojenskej služby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: mediagem.blogspot.com)

ZÜRICH - Švajčiarska vláda dnes vyzvala voličov, aby odmietli návrh na zrušenie vojenskej služby, ktorá podľa jej vyjadrenia najlepšie garantuje národnú bezpečnosť.

Odporcovia vojenskej služby zhromaždili 100.000 podpisov potrebných na vypísanie referenda, ktoré sa podľa vlády uskutoční najskôr v druhej polovici roka 2013. Najskôr sa bude záležitosťou v nadchádzajúcich mesiacoch zaoberať parlament. "Vojenskú službu vo Švajčiarsku treba zachovať. Predstavuje armádu, ktorá je v spoločnosti pevne zakotvená," uviedla dnes vláda vo vyhlásení po pravidelnom zasadnutí vlády. "Spojenie vojenskej služby a systému domobrany je stále najlepšie, pretože je najúčinnejšie a je to efektívny model armády pre Švajčiarsko," dodala.

Všetci telesne schopní švajčiarski muži majú povinnú vojenskú službu, po ktorej absolvovaní môžu mať doma strelnú zbraň, aby ich bolo možné povolať v prípade napadnutia krajiny. Vojenskej službe sa možno vyhnúť vykonávaním sociálnej služby na pevne stanovené obdobie.

Neutrálne Švajčiarsko naposledy bojovalo v roku 1515 a odporcovia vojenskej služby argumentujú, že väčšina európskych krajín ju zrušila po skončení studenej vojny. Tvrdia tiež, že udržiavať 200.000-ovú armádu, jednu z najväčších v Európe k počtu obyvateľov, je plytvaním finančných prostriedkov, ktoré by boli lepšie využité modernizáciou výzbroje.

"Je čas zmeniť vojenskú službu na dobrovoľnú domobranu... veľkosť armády treba výrazne obmedziť," konštatovali vo vyhlásení švajčiarski sociálni demokrati.

V januári budú o tom, či majú zrušiť vojenskú službu, hlasovať Rakúšania a o návrhu na jej zrušenie sa diskutuje aj v Nemecku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu