Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Odsúdených, ktorí pre vieru odmietli armádu, súd oslobodil

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Súdy ešte stále napravujú krivdy, ktoré sa odohrali v časoch socializmu. Mladých mužov, ktorí odmietli nastúpiť do armády, pretože im to zakazovala viera, vtedy trestali väzením.

Okresný súd v Prešove podľa zverejnených rozsudkov v tomto roku zastavil v dvoch prípadoch trestné stíhanie mužov, ktorých pred novembrom 1989 odsúdili za to, že nerešpektovali povolávací rozkaz.

Keďže Jozef K. nenastúpil do 12.00 hodiny 30. marca 1981 na výkon základnej vojenskej služby, údajne sa podľa vtedy platného zákona dopustil trestného činu. Vojenský prokurátor ho obžaloval 27. mája 1981. Už o 13 dní mu vojenský súd vymeral dvojročný trest. Podľa marcového rozhodnutia prešovského súdu však trestný čin nespáchal.

"Obžalovaný iba realizoval svoje právo na slobodu vyznania, ktoré bolo vyjadrené už v samotnej Ústave Československej socialistickej republiky," píše sa v právoplatnom rozhodnutí súdu. Podobne rozhodol ten istý súd v máji aj v inom prípade. Z ďalších zverejnených rozhodnutí vyplýva, že súdy v ďalších podobných prípadoch povolili obnovu súdnych konaní.

"Žiadosti o odškodnenie takéhoto typu evidujeme v počte niekoľkých kusov ročne, približne do desať žiadostí," povedala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková. Dodala, že výška odškodnenia sa vypočítava podľa zákona o súdnej rehabilitácií a závisí od dĺžky pobytu žiadateľa vo väzení a ďalších okolností. "Podľa doterajších skúseností sa suma odškodnenia pohybuje od niekoľkých sto eur až do približne 2.000 eur," informovala hovorkyňa.

Vojenský historický ústav (VHÚ) v súčasnosti nevie, koľko mužov pred Nežnou revolúciou odsúdili za to, že odmietli nastúpiť do armády z náboženských dôvodov. Zástupca riaditeľa VHÚ Peter Šumichrast tvrdí, že sa to dá zistiť zo spisov vojenských súdov, ktoré sú vo Vojenskom historickom archíve v Bratislave.

"Tieto archívne fondy, ako aj mnohé ďalšie, však nie sú z dôvodu nedostatku personálu, ako aj technického vybavenie doposiaľ spracované," vysvetlil Šumichrast. Trestného činu nenastúpenia do ozbrojených síl sa dopustil ten, kto si túto povinnosť nesplnil do 24 hodín po lehote určenej v povolávacom rozkaze. Hrozilo mu väzenie na jeden až päť rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu