Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Odporcov eura by volila štvrtina Nemcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Nová politická strana, ktorá podporuje odchod Nemecka z eurozóny, by v septembrových parlamentných voľbách získala viac ako štvrtinu hlasov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý zverejnil v pondelok týždenník Focus.

Za Alternatívu pre Nemecko (AfD) sa v prieskume z dielne agentúry TNS-Emnid vyslovilo 26 percent respondentov, pričom vo vekovej skupine 40 až 49 rokov sa podpora vyšplhala až na 40 percent. "Prieskum naznačuje, že existuje potenciál pre novú protestnú stranu," uviedol pre Focus šéf agentúry TNS-Emnid Klaus Peter Schöppner.

Prieskum uskutočnila agentúra 6. a 7. marca na reprezentatívnej vzorke 1 007 osôb. Politická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) združuje najmä ľudí z akademického a podnikateľského prostredia. Vo vyhlásení na svojej internetovej stránke konštatuje, že Nemecko sa nachádza v najhoršej kríze od skončenia vojny.

Zavedenie eura označuje za fatálnu chybu a tvrdí, že návrat k nemeckej marke nesmie byť tabu. Hlavné politické strany v Nemecku napriek prejavom nespokojnosti so záchrannými programami pre krajiny ako Grécko zotrvanie v eurozóne naďalej pevne podporujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu