Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Predseda Jobbiku: Garda poukazuje na vážne problémy spoločnosti

V Budapešti si popoludní pripomenulo piate výročie založenia Maďarskej gardy do 2000 extrémistov
V Budapešti si popoludní pripomenulo piate výročie založenia Maďarskej gardy do 2000 extrémistov (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - Úlohou gardy v Maďarsku je poukazovať na problémy, ktoré politická elita z rôznych dôvodov nerieši. Povedal to dnes v Budapešti predseda opozičného ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik Gábor Vona, ktorý na zhromaždení radikálov pri príležitosti piateho výročia zakázanej Maďarskej gardy vystúpil s prejavom.

Jobbik podľa jeho slov zohral vážnu úlohu pri zrode Maďarskej gardy. Napriek tomu garda nebola vytvorená pre Jobbik, nie je straníckou armádou, ale bola vytvorená pre maďarský národ, konštatoval.

"Ak v roku 2007 bola potrebná Maďarská garda, tak dnes to platí ešte viac. Žijeme v spoločnosti, ktorá je veľmi zraniteľná a veľmi zraniteľná je aj táto krajina. Procesy, ktoré prebiehajú v Európskej únii, veľmi okliešťujú národnú samostatnosť, preto môžeme položiť otázku, či budeme ešte nezávislou krajinou v priebehu niekoľkých mesiacov alebo rokov v rámci pripravovaných Spojených štátov európskych, či si napríklad dokážeme zachovať pôdu," povedal predseda Jobbiku.

Maďarsko podľa jeho slov má pritom aj problémy hospodárskeho a sociálneho charakteru. Ako povedal, namiesto vládou sľubovaných milión pracovných miest počet nezamestnaných stúpa, nový vládny program hovorí už o iba zachovaní terajších a nie o vytvorení nových pracovísk.

"Tretím problémom je rómska otázka, ktorá nie je maďarským problémom, ale domnievam sa, že trápi celú strednú Európu, vrátane Slovenska. Preto si myslím, že ju bude potrebné nastoliť a riešiť už nie ako národný problém, ale ako spoločný problém strednej a východnej Európy, lebo sa nám vymyká z rúk a začína nám narúšať spoločenské normy a spoločenské fungovanie. Garda nie je riešením, garda je výkričníkom, ktorý upozorňuje, že politika tieto otázky z rôznych dôvodov zametá pod koberec. Garda sa do dnešného dňa snažila a bude sa snažiť prinútiť politikov, aby uvedené problémy riešili," zdôraznil Vona.

Polícia dnes hermeticky uzavrela obec Csókakö vo Fejerskej župe, pretože sa domnievala, že tam členovia Novej maďarskej gardy, ktorá sa viaže k Jobbiku, budú skladať prísahu. V tom čase sa prísaha 130 gardistov uskutočnila za účasti Vonu v Dunaföldvári – zhruba 100 km južne od Budapešti. V Dunaföldvári bolo iba niekoľko policajtov, ktorí voči gardistom nezasiahli.

V Budapešti si popoludní pripomenulo piate výročie založenia Maďarskej gardy do 2000 extrémistov, medzi nimi približne 300 účastníkov malo oblečené rôzne gardistické uniformy a boli zoradení vo vojenskej formácii. Podľa pôvodného plánu mali gardisti prisahať v hlavnom meste. Polícia toto zhromaždenie nepovolila, súd však jej zákaz napokon zrušil. Zhromaždenie zabezpečovalo množstvo policajtov. Tí museli od seba oddeliť skupiny extrémistov a antifašistov, ktorí vykrikovali "Náckovia domov!", na čo extrémisti reagovali: "My sme tu doma!"

Ultrapravicová Maďarská garda vznikla v júni 2007 z iniciatívy vtedajšej mimoparlamentnej extrémne pravicovej strany Jobbik. Prvých 56 gardistov zložilo prísahu v auguste 2007, neskôr sa počet členov gardy rozrástol na takmer 3000. Napriek tomu, že 2. júla 2009 spolok i hnutie Maďarská garda právoplatne zrušil Budapeštiansky odvolací súd a napokon definitívny zákaz ich existencie vyriekol v decembri 2009 aj Najvyšší súd MR, sa gardisti v rôznej forme ďalej aktivizovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu