Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Extrémisti zriadili výcvikový tábor kúsok od osady: Rómov evakuovali!

Evakuácia Rómov Zobraziť galériu (9)
Evakuácia Rómov

BUDAPEŠŤ - Rómovia zo severomaďarskej dediny Gyöngyöspata dnes evakuovali 277 svojich žien a detí, pretože extrémistická polovojenská organizácia Véderő (Obrana) si v blízkosti zriaďuje výcvikový tábor.

Rómovia odišli v autobusoch na utajované miesto. Do obce podľa agentúry MTI prišlo 400 policajtov, ktorí táborisko radikálov obkľúčili.

Podľa šéfa miestnej rómskej komunity Jánosa Farkasa sa obec v posledných dňoch zmenila "prakticky na bojové pole". Milicionári vo vojenskom oblečení už niekoľko týždňov v dedine hliadkujú a miestni z nich majú strach, uviedol Farkas.

Členovia Véderő prišli do obce podľa Farkaša pred týždňom, aby našli vhodné miesto pre cvičisko. Podľa webu radikálov tu dnes začína trojdňový výcvikový kemp, kde sú vítaní "všetci mladí a dospelí, ktorí milujú svoju krajinu a ktorí majú záujem dozvedieť sa niečo o vojenstve a základoch sebaobrany".

Účastníci akcie si tiež so sebou môžu vziať takzvané airsoftové zbrane, do ktorých sa ako munícia používajú plastové guličky, a boxerské rukavice. "Po celé tri dni bude v táborisku platiť vojenská disciplína," stojí na pozvánke.

Policajti sa podľa miestneho aktivistu Tamás Bangóa snažai zabrániť tomu, aby radikáli smerujúci na akciu prechádzali dedinou. Do Gyöngyöspaty prišlo niekoľko poslancov, diplomatov a zástupcov medzinárodných organizácií, dodal Bang.

Tamás Eszes, ktoré Véderő šéfuje, podľa AP vyhlásil, že organizácia nie je rasistická, že sa nezúčastňovala na protirómskych hliadkach a ani nemá väzby na žiadnu politickú stranu. Dodal ale, že "cigánska kriminalita" je problémom, ktorý nemožno poprieť, a že medzi maďarskými väzňami je vysoké percento Rómov.

Véderő si v oblasti údajne kvôli lacným cenám zakúpilo pozemok o výmere asi 6000 metrov štvorcových a plánuje tu organizovať podobné stretávky každý mesiac.

"Už sme usporiadali na niekoľkých miestach rad kempov, ale doteraz sme nemali vlastnú základňu," povedal Eszes. Hlavným zmyslom akcií je podľa neho zlepšiť fyzickú kondíciu maďarskej mládeže, ktorá je od celodenného sedenia pri počítači v zlom stave.

"Toto je zbytočné vyvolávanie strachu, chcú nám dať nálepku 'extrémisti'," povedal Eszes, ktorý je inštruktorom bojového umenia karate. "Už skôr sme sa s cigánskym predstaviteľmi zišli a naše aktivity im vysvetlili."

Odchod žien a detí z obce zorganizovali rómski aktivisti a maďarský Červený kríž. Presné miesto pobytu Rómovia nezverejnili, pretože sa obávajú, že pravicoví extrémisti by evakuovaných mohli prenasledovať. Podľa agentúry MTI sa Rómovia skrývajú na niekoľkých miestach v Budapešti vrátane mládežníckeho tábora Csillebérc v Bude, podľa AP odišli k jazeru Balaton. Muži zostali v Gyöngyöspate a strážia majetok.

V polovici apríla vláda oznámila, že hliadky extrémnej pravice vo východných oblastiach krajiny končia. Patroly organizujú podľa skorších správ médií kruhy blízke extrémistické parlamentnej strane Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik). Radikáli akcie vysvetľujú len ako snahu upozorniť na problémy s verejným poriadkom, ktorý podľa nich kvôli Rómom zmizol.

Jobbik v minuloročných parlamentných voľbách získal rekordných 16,7 percenta hlasov. Z takzvanej "cigánskej kriminality" urobil jeden z hlavných bodov kampane. V roku 2007 založil polovojenskú Maďarskú gardu, ktorú súdy po dvoch rokoch zakázali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu