Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Masaker v Alpách: Traja zastrelení britskí turisti sú pôvodom z Iraku!

Polícia zbiera stopy na mieste činu Zobraziť galériu (3)
Polícia zbiera stopy na mieste činu (Zdroj: TASR)

ANNECY- Rodina, ktorá prišla v stredu o život vo francúzskych Alpách, boli Briti irackého pôvodu. Streľbe pri jazere Annecy vo Francúzskych Alpách padli za obeť štyria ľudia - otec, matka a stará matka v aute s britskou poznávacou značkou a pravdepodobne náhodne okoloidúci cyklista. Dve dcéry útok prežili, pričom jednu našli postrelenú pri aute.

Polícia už identifikovala otca ako 50-ročného Saada al-Hilliho, ktorý sa narodil v Bagdade. Rodina žila v Londýne, príčinu tragédie počas ich dovolenky vo Francúzsku polícia vyšetruje.

Živé dievčatko (4) objavila francúzska polícia pod telami troch zastrelených v aute s britskou poznávacou značkou, ktoré bolo zaparkované v jazernej oblasti pri meste Annecy vo Francúzskych Alpách. Dievčatko ležalo osem hodín paralyzované strachom nehybne tvárou dolu pod nohami svojej zavraždenej matky a starej matky v BMW, zaparkovanom na lesnej ceste v savojských Alpách. Francúzska polícia celý čas vozidlo strážila, nevediac, že dievča je tam. Až keď dorazili z Paríža osobitní vyšetrovatelia a otvorili dvere auta, odvážilo sa pohnúť a prihlásiť sa im. 

 

"Požiarnici, technici, lekári, tí všetci sa pozerali dovnútra auta cez okná, ale dievčatko nevideli. Paralyzované strachom sa nehýbalo. Skrývalo sa pod nohami matky ako jednoliata masa," pokúšal sa vysvetliť vo francúzskej televízii vedúci vyšetrovacieho tímu plukovník Benoit Vinneman. Keďže dievčatko však rozpráva iba po anglicky, nemôže opísať, čo sa stalo. V súčasnosti je v starostlivosti polície. 

Okoloidúci cyklista objavil štyri obete viacnásobnej vraždy a zranené dievča vonku pri aute okolo 16.00 h. Dievča transportoval vrtuľník s vážnymi strelnými zraneniami do nemocnice v Grenobli. Francúzska polícia identifikovala jednu z obetí - muža, ktorý sedel za volantom auta s britskou ŠPZ. Je ním britský občan Saad al Hilli, narodený v irackom Bagdade, ktorý býva od roku 1962 neďaleko Londýna. 

"Nevieme zatiaľ poskytnúť bližšie údaje o totožnosti alebo o občianstve obetí," uviedol Maillaud. Podľa medializovaných informácií ide však o britskú rodinu - manželov, matky jedného z nich a dcéry, ktorí boli vo francúzskych Alpách na dovolenke. Na mieste činu intenzívne pátral tím technikov z Inštitútu pre vyšetrovanie zločinov, ktorý je súčasťou francúzskej polície.

Miesto nešťastia okolo 16.00 miestneho času objavil náhodný cyklista. Na jednom z lesných parkovísk pri obci Chevaline si všimol odstavené auto značky BMW a okolo neho telá. Jeden zo zabitých mužov ležal pred autom, dve zastrelené ženy boli na zadných sedadláchh pri aute ležal mŕtvy cyklista a postrelené dievča ležalo neďaleko od vozidla.

V okolí auta sa povaľovalo značné množstvo nábojníc, potvrdil štátny prokurátor pre médiá. A dodal, že podľa odborníkov na mieste činu muselo dôjsť k prudkej prestrelke. Zranené dievča za pomoci vrtuľníka previezli do nemocnice v meste Grénoble, pričom jeho stav bol vo večerných hodinách "vážny".

Vyšetrovatelia spustili pátranie po prípadných svedkoch prestrelky a zablokovali všetky prístupové cesty k miestu činu, ktoré v krátkom čase obkolesili novinárske štáby a rôzni zvedavci. "Zatiaľ nemáme poruke žiadnu pracovnú hypotézu o tom, čo sa vlastne prihodilo," povedal prokurátor, čím sa snažil vyvrátiť prvotné teórie o "vybavovaní si účtov" alebo o rodinnej dráme. Pitvu obetí uskutočnia vo štvrtok alebo v piatok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu