Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tropická epidémia zabíja v USA: Prvé prípady aj v Európe, pozor na komáre!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BELEHRAD - Už niekoľko týždňov straší obyvateľov Spojených štátov západonílska horúčka, na ktorú doteraz zomrelo 41 ľudí. Podobnej hrozbe teraz čelí už aj Európa. Nebezpečný vírus sa totiž objavil aj v Srbsku, kde kvôli tomu hospitalizovali niekoľkých ľudí.

Počet ľudí trpiacich západonílskou horúčkou sa neustále zvyšuje. Nanovšie sa táto nákaza objavila aj na juhu Európy. V Srbsku zaznamenali už päť prípadov, pričom traja pacienti sú hospitalizovaní na infekčnom oddelení a zvyšní dvaja boli medzitým prepustení domov. Ďalších dvanásť ľudí je pod dohľadom.

"Je to globálna infekcia. Šíri sa medzi vtákmi a odtiaľ sa prostredníctvom komárov prenáša na človeka. Choroba má len mierne príznaky podobné chrípke. U niektorých pacientov môže ochorenie spôsobiť zápal mozgových blán," uviedol pre chorvátky denník Blic riaditeľ Kliniky infekčných a tropických chorôb, profesor Dragan Delic. Bolo tiež zistené, že toto nie je karanténa choroba, pretože sa neprenáša z človeka na človeka.

Podľa tamojších epidemiológov je to prvýkrát, čo sa tento vírus objavil v Európe. Jeho výskyt sa totiž viaže na veľmi teplú klímu, aká je napríklad v Egypte, Tunisku alebo Turecku. U infikovaných pacientov sa vyvinula stredne závažná forma západonílskej horúčky sprevádzaná horúčkami a nevoľnosťou.

U obetí v Spojených štátoch, ktoré tomuto ochoreniu podľahli, zaznamenali oslabený imunitný systém, enfefalitídu, prípadne meningitídu. Medzi príznaky nákazy patria bolesti, svalová slabosť, horúčka, resp. zvýšená teplota, vyrážky, únava, malátnosť.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu