Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ultrapravicový Jobbik: Neprispôsobivých Rómov chce dať na adopciu Bruselu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Maďarské opozičné Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik) v sobotu vyzvalo k "nulovej tolerancii" voči tomu, čo označilo za rómsku zločinnosť a parazitmi.

Táto radikálna nacionalistická strana, ktorá samú seba označuje za národne kresťanské alebo konzervatívne hnutie, uviedla, že každý príslušník početnej rómskej menšiny, ktorý sa neprispôsobí, by mal opustiť Maďarsko, napísala dnes agentúra Reuters.

Napätie medzi 500.000 až 700.000 chudobnými Rómami a ďalšími obyvateľmi v desaťmiliónovom Maďarsku stúplo v čase, keď krajina prechádza druhú recesiou za posledné štyri roky a nezamestnanosť sa ustálila na dvojciferných číslach.

"Musíme zredukovať tie státisíce rómskych vydedencov. Musíme prejaviť nulovú toleranciu voči rómskej kriminalite a parazitizmu," povedal predseda Jobbiku Gábor Vona počas zhromaždenia niekoľkých stoviek ľudí na námestí v centre Budapešti. "Ak nebudú chcieť odísť, požiadame o pomoc z Bruselu," dodal Vona, ktorého strana - druhá najväčšia opozičná strana v parlamente - chce Maďarsko vyviazať z Európskej únie. "Musíme ich požiadať, aby adoptovali niekoľko sto tisíc našich občanov na niekoľko rokov a pokúsili sa ich vzdelávať v európskej kultúre. Akonáhle uspejú, uvítame ich späť," dodal.

Rómska menšina v Maďarsku je často terčom diskriminácie na pracovnom trhu. Vláda zhromaždenie Jobbiku kritizovala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu