Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Jobbik je čoraz trúfalejší: Poslankyňu s dvojitým občianstvom vyzval k demisii!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Poslanec maďarskej krajne pravicovej strany Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik) vyzval k zloženiu mandátu poslankyňu zelených Katalin Ertseyovú, ktorá má maďarské a izraelské občianstvo.

Podľa dnešných správ maďarskej tlače si poslanec Elöd Novak na tlačovej konferencii v Budapešti posťažoval, že "Izrael má v budapeštianskom parlamente viac poslancov ako v (izraelskom parlamente, pozn. red) Knesete".

Útok na Ertseyovú, ktorá v parlamente zastupuje ekologickú stranu, je možno inou politikou. Prišiel štyri dni po tom, čo iný poslanec Jobbiku Márton Gyöngyösi navrhol spísanie zoznamu židovských poslancov a členov vlády. Kritizoval vládu, že v nedávnom konflikte medzi Izraelom a bojovníkmi palestínskeho hnutia Hamas z pásma Gazy sa nepostavila jasne na stranu Palestínčanov.

Gyöngyösi sa podľa médií neskôr od svojho výroku dištancoval s vysvetlením, že nemal na mysli zostavenie židovských vládnych a parlamentných činiteľov, ale osôb s dvojitým - maďarským a izraelským - občianstvom. Práve takou osobou je Ertseyová.

Novak tento týždeň rozoslal všetkým poslancom e-mailový odkaz, v ktorom ich vyzval, aby sa proti možnosti dvojakého občianstva verejne postavili. Antisemitské výroky znejú z úst členov Jobbiku stále častejšie. Jeden z vodcov a europoslancov strany tento rok musel odísť z jej radov po tom, čo vyšiel najavo jeho židovský pôvod. Tretia najsilnejšia strana v krajine má v 386-člennom parlamente 47 poslancov.

Stotisícová židovská komunita v desaťmiliónovom Maďarsku tento rok dala najavo obavy z ďalšieho vývoja v krajine a z rastúceho vplyvu Jobbiku. V nedeľu chcú zástupcovia židovských organizácií usporiadať v parlamente protest proti rastúcemu antisemitizmu. Vyzvali poslancov, aby sa do neho zapojili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu