Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Začal sa proces voči Maďarsku: Znížilo dôchodkový vek sudcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ/LUXEMBURG - Na Európskom súdnom dvore (ESD) v Luxemburgu sa dnes popoludní začal proces Európskej komisie voči Maďarsku, ktoré znížilo vek odchodu sudcov do dôchodku. Proces iniciovala EK, podľa ktorej skorší povinný odchod sudcov do dôchodku vo veku dovŕšených 62 rokov, zavedený v rámci reformy justície, je protizákonný.

Maďarský verejnoprávny rozhlas MR v tejto súvislosti uviedol, že EK najskôr 18. júna oznámila, že voči Maďarsku začne právne konanie, okrem iného aj z dôvodu zavedenia skoršieho odchodu sudcov do dôchodku. Potom komisia požiadala ESD, aby sa k tejto otázke vyjadril v zrýchlenom konaní.

Brusel na súde vyjadril názor, že v tomto prípade ide o zakázanú diskrimináciu na základe veku a nariadenie týkajúce sa sudcov protirečí aj pripravovanej reforme dôchodkového systému v Maďarsku, podľa ktorého všeobecný vek odchodu do dôchodku by mal byť 65 rokov.

V zmysle zákona by do konca tohto roka muselo odísť skôr do dôchodku 236 sudcov, prokurátorov a notárov, čo je zhruba desať percent ich celkového počtu.

Maďarský ústavný súd 16. júla so spätnou platnosťou zrušil nový systém skoršieho odchodu sudcov do dôchodku. Podľa následného vyjadrenia maďarského premiéra Viktora Orbána však systém zostane zachovaný, vláda ho totiž chce zosúladiť reformu justície s dôchodkovou reformou.

Vek pre odchod sudcov do dôchodku bol v Maďarsku doposiaľ 70 rokov. V zmysle novej ústavy, ktorá vstúpila do platnosti 1. januára 2012, a príslušného justičného zákona sa služobný pomer skončí najneskôr koncom roka všetkým sudcom, ktorí dovŕšia v danom roku 62 rokov. Neskôr sa táto hranica mala posunúť na vek 65 rokov v súlade so všeobecnými pravidlami odchodu do dôchodku v krajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu