Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Maďarsku pochodovali extrémisti: Výročie založenia Maďarskej gardy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Maďarskí ultrapravičiari si dnes v Budapešti pripomínajú piate výročie založenia Maďarskej gardy, ktorú súd v roku 2009 právoplatne rozpustil. Polícia dnešné zhromaždenie zakázala, súd však zákaz zrušil.

Spomienkové podujatie zhruba 300 uniformovaných gardistov sa začalo o 15.00 h pochodom po Andrássyho triede k Námestiu hrdinov, na ktorom zaznejú prejavy, okrem iného predsedu opozičnej strany Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik Gábora Vonu.

Účastníci pochodujú vo vojenskom tvare v uniformách, ktoré nie sú zakázané. Túto skutočnosť avizovali aj polícii. Množstvo policajtov uzatvorilo okolie pochodu i zhromaždenia, policajné jednotky dozerajú na dodržiavanie práva a poriadku.

Podľa neoficiálnych informácií zložilo 130 gardistov prísahu v priebehu dňa mimo Budapešti. Zhromaždenie zvolali združenia Hnutie na ochranu karpatskej domoviny, Spolok občianskej stráže za krajšiu budúcnosť, Maďarská národná garda, Nová maďarská garda, Mládežnícke hnutie 64 stolíc, Národná stráž, Betyársereg, ako aj Jobbik.

Podľa experta na medzinárodné právo Tamása Lattmanna je podujatie namierené voči právoplatnému rozhodnutiu súdu. "Polícia mohla použiť napríklad tento argument," vyhlásil právnik, podľa ktorého polícia zákaz zdôvodnila neodborne. Maďarský denník Népszabadság v tejto súvislosti konštatoval, že ani jedna z rôznych gardistických organizácií sa nehlási k rozpustenej Maďarskej garde, preto polícia a súdy nedokážu voči nim účinne zakročiť. Maďarská polícia zamietla žiadosť o verejné zhromaždenie, ktoré iniciovali extrémistické občianske združenia ešte v marci. Organizátori sa proti zákazu odvolali a Tribunál hlavného mesta policajný zákaz zrušil. Polícia zákaz zdôvodnila tým, že pochod a zhromaždenie neadekvátnym spôsobom narušia dopravu hlavného mesta, ktorú nemožno zabezpečiť alternatívnou trasou. Podľa súdu tento argument – najmä v sobotu popoludní - neobstojí.

Maďarská vláda v piatok vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že si ctí verdikt nezávislého súdu, podľa ktorého organizátori môžu uskutočniť uvedené spomienkové podujatie. "Kabinet sa ani v najmenšom nestotožňuje s ideami, ktoré Maďarská garda reprezentuje," zdôraznila kancelária hovorcu vlády, podľa ktorej vláda má výhrady voči tým, ktorí hlásajú segregáciu, nenávisť a ich prostriedkom je násilie.

Vláda pripomenula, že organizátori požiadali Budapeštianske veliteľstvo polície (BRFK) o možnosť usporiadania spomienky piateho výročia založenia neskôr zakázanej Maďarskej gardy. BRFK podujatie zakázalo. Teraz však polícia po tom, čo tribunál jej zákaz zrušil, musí podujatie vziať na vedomie a musí zabezpečiť poriadok na zhromaždení.

Kabinet zároveň zdôraznil, že ak na podujatí akýmkoľvek spôsobom porušia účastníci zákon, tak urobí všetko pre zabezpečenie verejného poriadku podobne, ako sa to stalo aj koncom minulého týždňa v Cegléde, kde vzniklo napätie medzi extrémistami a miestnymi Rómami. Polícia tam vyslala početné jednotky, ktoré zaručili bezpečnosť všetkých občanov – nezávisle od ich náboženskej, etnickej či politickej identity, napísala vláda vo vyhlásení.

Ultrapravicová Maďarská garda vznikla v júni 2007 z iniciatívy vtedajšej mimoparlamentnej extrémne pravicovej strany Jobbik. Prvých 56 gardistov zložilo prísahu v auguste 2007, neskôr sa počet členov gardy rozrástol na takmer 3000. Napriek tomu, že 2. júla 2009 spolok i hnutie Maďarská garda právoplatne zrušil Budapeštiansky odvolací súd a napokon definitívny zákaz ich existencie vyriekol v decembri 2009 aj Najvyšší súd MR, sa gardisti v rôznej forme ďalej aktivizovali, dokonca 17. marca členovia Maďarskej národnej gardy uskutočnili prísahu. Obliekli sa do zelených maskáčov, prejavy si vypočuli v tvare, ale posediačky, a zložili iba nemú prísahu, pričom kľačali na jednom kolene.

V prípade, ak by pri prísahe boli v čiernych gardistických uniformách, stáli by v tvare a verbálne by prisahali, zasiahli by voči nim policajti. Polícia aj vtedajšie podujatie zakázala, Súd hlavného mesta však jej rozhodnutie takisto zrušil. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu