Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Antisemita z maďarského Jobbiku: Objavuje svoje židovské korene!

Csanád Szegedi
Csanád Szegedi (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Csanád Szegedi bol vychádzajúcou hviezdou maďarskej krajne pravicovej strany Jobbik. "Preslávil" sa nevyberanými komentármi na adresu Židov: Obviňoval ich z toho, že "vykupujú" Maďarsko, nadával na "židovstvo" maďarskej politickej elity a tvrdil, že Židia znesväcujú národné symboly. Potom ale prišlo odhalenie, ktoré ho z jeho pozície na ultranacionalistickom výslní zmietlo: Szegedi je sám Žid, napísala agentúra AP.

Po týždňoch, čo sa na internete šírili zvesti o jeho pôvode, Szegedi v júni priznal, že jeho starí rodičia zo strany matky boli Židia, čo podľa židovskej zásady znamená, že on je ním tiež. Od tej doby sa tento tridsiatnik stal v Jobbiku vydedencom a s jeho politickou kariérou to ide z kopca.

Pri koreňoch drámy tohto muža je nahrávka z roku 2010 zo schôdzky Szegediho s niekdajším odsúdencom. Szegedi pripúšťa, že sa stretnutie uskutočnilo, ale tvrdí, že nahrávka bola zmenená; Jobbik ju považuje za pravú. Zločinec na nej konfrontuje Szegediho s dôkazmi o jeho židovských koreňoch. Szegedi mu za to, že si tajomstvo nechá pre seba, ponúka odmenu.

Szegedi pod nátlakom minulý mesiac odstúpil zo všetkých straníckych funkcií a vzdal sa členstva v Jobbiku. Strane to ale nestačilo: minulý týždeň ho požiadala, aby odišiel aj z Európskeho parlamentu. Jobbik tvrdí, že ide o podozrenie z úplatkárstva, nie o jeho židovský pôvod.

Szegedi v roku 2007 patril k zakladajúcim členom Maďarskej gardy, ktorej čierne uniformy a pruhované vlajky pripomínali Šípové kríže, nacistickú stranu, ktorá vládla ku koncu druhej svetovej vojny a mala na svedomí životy tisíce Židov. Počas holokaustu zahynulo celkom 550.000 maďarských Židov, väčšina z nich bola zavraždená v koncentračných táboroch. Maďarská garda bola v roku 2009 súdne zakázaná. Tou dobou bol už Szegedi členom Jobbiku. Čoskoro sa stal jednou z jeho najznámejších tvárí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu