Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Assangov právnik sľubuje prekvapivé odhalenia

Baltasar Garzón
Baltasar Garzón (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Právnik zakladateľa portálu WikiLeaks Juliana Assangea vo štvrtok uviedol, že má kľúčové informácie týkajúce sa obvinení zo znásilnenia, ktorým čelí jeho klient, pričom by po zverejnení mali byť "veľkým prekvapením".

"Nemôžeme ich prezradiť teraz, ale požiadali sme prokuratúru, aby prijala stanovisko od pána Assangea," povedal Baltasar Garzón pre austrálske noviny Sydney Morning Herald. Najvyšší súd v Británii ešte koncom mája povolil Assangeovo vydanie do Švédska, kde sa údajne v minulosti dopustil trestných činov znásilnenia a sexuálneho útoku.

Štyridsaťjedenročný aktivista pochádzajúci z Austrálie však tvrdí, že ide o vymyslené obvinenia a švédske orgány konajú pod nátlakom Spojených štátov, ktoré sa mu chcú pomstiť za zverejnenie tajných dokumentov z prostredia americkej diplomacie. Od 19. júna sa preto ukrýva na pôde ekvádorského veľvyslanectva v Londýne. Po tom, ako Londýn, Štokholm i Washington odmietli zaručiť, že Assangea Švédi nevydajú Američanom, Ekvádor prominentnému aktivistovi udelil politický azyl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu