Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ekvádor v obhajobe Assangeovho azylu: Mohli by ho popraviť či dať mu doživotie!

Julian Assange
Julian Assange (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britská vláda je sklamaná rozhodnutím Ekvádoru udeliť politický azyl zakladateľovi webovej stránky WikiLeaks Julianovi Assangeovi, ktorý sa už dva mesiace ukrýva na veľvyslanectve latinskoamerickej krajiny v Londýne.

Assange vyčerpal v Británii všetky právne možnosti odvolania a britské úrady ho majú povinnosť vydať do Švédska, kde ho obviňujú zo sexuálnych deliktov, zdôraznil hovorca britské ministerstva zahraničných vecí. "Splníme túto povinnosť," dodal.

Sám Assange uviedol, že udelenie politického azylu Ekvádorom je "významné víťazstvo". Pri poďakovaní pracovníkom ekvádorského veľvyslanectva však pripustil, že situácia bude teraz "ešte stresujúcejšia". Šéf ekvádorskej diplomacie Ricardo Patiňo uviedol, že podľa Ekvádoru je Assange vystavený skutočnej hrozbe politickej perzekúcie - vrátane možnosti vydania do USA, kde by sa mu podľa Patiňa nedostalo spravodlivého procesu.

"Nie je nemožné, že by s ním zaobchádzali kruto, odsúdili ho na doživotie či dokonca trest smrti," povedal Patiňo. "Ekvádor je presvedčený, že boli porušené jeho procedurálne práva." Udelenie azylu potešilo stúpencov bývalého austrálskeho hackera, ktorý rozhneval Washington opakovaným zverejnením obrovského množstva tajných amerických dokumentov a ktorého by podľa niektorých amerických politikov mali stíhať ako teroristu. Nič však nemení na tom, že Assange má len malú nádej odísť z ekvádorského veľvyslanectva v Londýne bez toho, aby ho zatkli.

Rozhodnutie prišlo deň po tom, ako britská vláda pohrozila Ekvádoru, že na základe britského zákona by mohli jeho ambasáde v Londýne odňať diplomatický štatút. Polícia by následne mohla vstúpiť na jeho pôdu a zadržať Assangea. Švédske ministerstvo zahraničných vecí si v reakcii na rozhodnutie o azyle predvolalo ekvádorského veľvyslanca. "Chceme im povedať, že je neprijateľné, aby sa Ekvádor snažil zastaviť švédske justičné konanie," oznámil hovorca rezortu.

Podľa Assangeovho švédskeho právnika rozhodnutie Ekvádoru predznamenáva koniec žiadosti Švédska o jeho vydanie z Británie. Assange "sa nebojí" vypočúvania vo Švédsku, no obáva sa, že ak by prišiel do škandinávskej krajiny, napokon by skončil v USA s doživotím, uviedol Per Samuelson pre agentúru DPA.

"Vyšetrovanie teraz vstúpilo do novej fázy. Sem ho nemôžu vydať. Keďže dostal politický azyl, európsky zatykač nemôže byť vykonaný," vyhlásil Samuelson s tým, že je v záujme aj dvoch žien, ktoré Assangea obviňujú zo znásilnenia a sexuálneho útoku, aby zakladateľa WikiLeaks vypočúvali na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Takýto návrh odmietla švédska prokuratúra, ktorá sa dnes k udeleniu azylu Assangeovi odmietla vyjadriť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu