Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Assange môže zostať na ekvádorskej ambasáde aj roky

Julian Assange
Julian Assange (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Ekvádor je pripravený poskytnúť zakladateľovi portálu WikiLeaks Julianovi Assangovi útočisko na svojej ambasáde v Londýne aj "niekoľko rokov".

Pripustil to ekvádorský minister zahraničných vecí Ricardo Patino, ktorý chce o tejto otázke vo štvrtok rokovať aj so svojím britským rezortným kolegom Williamom Haguom. Rozhovory sa uskutočnia presne v deň, keď Assange "oslávi" presne 100 dní strávených na ekvádorskom diplomatickom zastupiteľstve v Británii. "Sme absolútne pripravení. Rovnako aj pán Assange, pretože on sa rozhodol žiadať o azyl, a bol si vedomý dôsledkov," povedal Patino reportérom v sídle Organizácie Spojených národov (OSN).

Najvyšší súd v Británii ešte koncom mája povolil Assangeovo vydanie do Švédska, kde sa údajne v minulosti dopustil trestných činov znásilnenia a sexuálneho útoku. Štyridsaťjedenročný aktivista pochádzajúci z Austrálie však tvrdí, že ide o vymyslené obvinenia a švédske orgány konajú pod nátlakom USA, ktoré sa mu chcú pomstiť za zverejnenie tajných dokumentov z prostredia americkej diplomacie.

Od 19. júna sa preto ukrýva na pôde ekvádorského veľvyslanectva v Londýne. Po tom, ako Londýn, Štokholm i Washington odmietli zaručiť, že Assanga Švédi nevydajú Američanom, Ekvádor prominentnému aktivistovi udelil politický azyl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu