Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Americký Dallas vyhlásil stav núdze: Mesto sužuje epidémia smrteľnej horúčky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

DALLAS - Dallas vyhlásil stav núdze kvôli epidémii západonílskej horúčky. V deviatom najväčšom meste USA sa jej nakazilo na 200 ľudí a desať z nich už zomrelo, uviedla dnes televízia CBS.

Dallaský starosta Mike Rawlings už kvôli chorobe nariadil vzdušné rozprašovanie prostriedkov proti komárom, ktorí chorobu prenášajú. Podobné opatrenia mesto naposledy použilo v roku 1966.

Rozprašovanie chemikálií proti komárom je považované za posledné východisko z problematickej situácie. Úradníci síce tvrdia, že využité látky sú pre ľudí neškodné, podľa lekárov ale môžu byť nebezpečné pre niektoré rizikové skupiny, predovšetkým pre tehotné ženy.

Rawlings však na využití prostriedkov trvá. "Je to na moju zodpovednosť. Ja ponesiem následky," vyhlásil. Rozprašovanie chemikálií podľa neho v prípade priaznivého počasia začne už dnes večer miestneho času.

So západonílskou horúčkou sa stretáva celý Texas, Dallas je ale postihnutý najhoršie. V meste je hlásená viac ako polovica z 381 prípadov z celého štátu. Mimo Dallasu na chorobu zomrelo šesť ľudí.

Vírus západonílskej horúčky prenášajú komáre, ktorí predtým sali krv nakazených vtákov. Choroba sa nemôže šíriť priamo z človeka na človeka alebo z človeka na zviera.

Vírus môže deťom, starším osobám a ľuďom s oslabeným imunitným systémom spôsobiť encefalitídu alebo meningitídu. Pri závažnom ochorení hrozí u rizikových pacientov aj smrť. U zdravých ľudí choroba často vyvolá len príznaky pripomínajúce chrípku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu