Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sudkyňu v procese s Pussy Riot dali pod ochranu štátu, hrozili jej fanúšikovia

Trojica pankových speváčok je už päť mesiacov vo vyšetrovacej väzbe
Trojica pankových speváčok je už päť mesiacov vo vyšetrovacej väzbe (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské úrady vo štvrtok umiestnili sudkyňu, ktorá má v piatok rozhodnúť o osude pankových speváčok skupiny Pussy Riot, pod ochranu štátu. Hovorkyňa súdu Darja Ljachová uviedla, že dôvodom sú hrozby, ktoré sudkyňa dostala od prívržencov pankovej skupiny.

Sudkyňa Marina Syrovová predsedá medzinárodne sledovanému súdu s tromi speváčkami, ktoré 21. februára, tesne pred prezidentskými voľbami, vtrhli do pravoslávneho Chrámu Krista Spasiteľa a zaspievali "pankovú modlitbu" proti Vadimirovi Putinovi, za čo im hrozia tri roky za mrežami. Sudkyňa by mala vyniesť rozsudok v piatok o 13.00 SELČ.

Trojica pankových speváčok je už päť mesiacov vo vyšetrovacej väzbe a podporuje ju viacero známych zahraničných spevákov, ľudskoprávnych aktivistov a vlád. Prokuratúra žiada pre tri členky Pussy Riot tri roky v nápravných pracovných táboroch za výtržníctvo a náboženskú nenávisť.

Syrovovú vymenoval za federálnu sudkyňu Putin. O jej činnosti sa veľa nevie, iba ak to, že sa vo väčšine prípadov priklonila k prokuratúre, uviedli pozorovatelia. "V 90 percentách prípadov súhlasila s obžalobou," uviedla internetová publikácia OpenSpace.ru, ktorá analyzovala jej súdne rozhodnutia z posledných troch rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu