Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Koniec zásahom do súkromia: Facebook klamal ľudí a musí sa zmeniť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/NEW YORK - Americká Federálna komisia pre obchod (FTC) uzavrela vyšetrovanie spoločnosti Facebook a definitívne schválila vyrovnanie, na ktorom sa obe strany predbežne dohodli vlani. Úrady Facebook vyšetrovali kvôli obvineniu z porušovania súkromia klientov a kvôli tomu, že firma svojich klientov klamala a nútila ich zdieľať viac osobných informácií, ako používatelia zamýšľali.

V rámci vyrovnania musí Facebook zabezpečiť, aby bolo súkromie nabudúce lepšie chránené. Prevádzkovateľ rovnomennej komunitnej siete tak bude musieť zaviesť zmeny, v ktorých bude jasne definované nastavenie súkromia. Nasledujúcich 20 rokov si tiež bude musieť objednávať nezávislý audit, ktorý preverí, ako firma nariadenie rešpektuje.

Komisia a Facebook sa na vzájomnom vyrovnaní dohodli už vlani v novembri. Verejnosť potom dostala čas na to, aby sa k obsahu dohodnutého vyrovnania vyjadrila. Potom o vyrovnaní v konečnom hlasovaní rozhodla FTC. Facebook sa k žiadnemu pochybeniu nepriznal, pristúpil ale na to, že vládny audit bude každé dva roky preverovať, ako firma ochranu súkromia dodržiava.

Facebook sa tiež zaviazal k takzvanému "opt in", čo znamená, že si od užívateľov vyžiada výslovný súhlas, než zmení typ obsahu určeného na zverejnenie.

Dohodnuté vyrovnanie medzi FTC a Facebookom je podobné tomu, aké obchodná komisia uzavrela so spoločnosťami Google a MySpace. Aj v týchto prípadoch išlo predovšetkým o to, ako firmy chráni súkromie užívateľov. Vo štvrtok FTC oznámila, že Googlu vymerala rekordnú pokutu 22,5 milióna dolárov, pretože ignoroval predchádzajúcu dohodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu