Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedecký objav: Nový algoritmus vystopuje teroristov, ale aj čokoľvek na internete!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: bits.blogs.nytimes.com)

LAUSANNE - Internetové fámy, teroristické útoky a epidémie môžu byť vystopované až k ich zdroju. Vedci na Vysokej škole technickej vo švajčiarskom Lausanne vyvinuli matematický vzorec, ktorý to umožňuje.

Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na predstaviteľov školy. "Pomocou našej metódy môžme nájsť zdroj čohokoľvek, čo je na sieti, len 'počúvaním' malého počtu členov," povedal Pedro Pinto, ktorý na vyvinutí algoritmu pracoval so skupinou vedcov.

Napríklad, ak sa správa rozšíri medzi 500 užívateľov sociálnej siete Facebook, vyšetrovateľom postačí vidieť správu len od 15 až 20 z nich, aby zistili, kto fámu vypustil. Pintov tím bol schopný takto spätne vystopovať organizátorov útokov z 11. septembra 2001.

"Rekonštrukciou výmeny emailov v sieti teroristov, ktorí spáchali útoky z 11. septembra, ktoré sme získali z verejne vydaných správ, sme sa dopracovali k trom menám podozrivých, z ktorých jeden bol podľa oficiálneho vyšetrovania organizátorom útokov," povedal Pinto.

Metóda sa dá použiť aj na zistenie miesta, odkiaľ sa rozšírila epidémia, vytvorením siete riek a ľudských spoločenstiev, cez ktoré sa choroba šíri. Škola doplnila, že pomocou algoritmu je možné vystopovať aj tvorcov počítačových vírusov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu