Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ruská kozmická loď doletela na ISS: Namiesto dvoch dní za 6 hodín!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA/WASHINGTON - Bezposádková ruská kozmická loď Progress sa dnes spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS) po rekordne krátkom lete.

Namiesto zvyčajných dvoch dní dorazila na orbitálnu základňu, obiehajúcu približne 350 kilometrov nad Zemou, už za šesť hodín.

Progress M16-M odštartoval v stredu o 21.35 h SELČ z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane na palube nosnej rakety Sojuz-U. Spojenie s ISS sa uskutočnilo dnes o 03.18 h SELČ, o niekoľko minút skôr, než bolo plánované.

Progress sa tak stal prvým vesmírnym plavidlom, ktoré sa spojilo s ISS do 24 hodín od štartu. Rekordné skrátenie letu umožnil inovovaný letový manéver, v rámci ktorého Progress štyrikrát obletel Zem. Rýchlejší a lacnejší manéver bude možné v budúcnosti využiť aj v prípade kapsúl Sojuz s ľudskou posádkou.

Nákladná kozmická loď priviezla na orbitálnu stanicu ISS 2,6 tony zásob vrátane potravín, kyslíku, paliva, vedeckého vybavenia a darov pre posádku ISS, pozostávajúcu z troch Rusov, dvoch Američanov a jedného Japonca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu