Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Uhynutý gorilí samček Tatu sa stane novým muzeálnym exponátom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: mongabay.com)

PRAHA - Telesné pozostatky gorilieho samčeka, ktorý nedávno uhynul v pražskej zoo, prevezme Národné múzeum.

Ostatky sú zatiaľ uložené v mraziacom boxe - vystavené budú na budúci rok, píše dnešné internetové vydanie českého denníka Mladá fronta DNES.

Podľa plánu mal päťročný gorilí samec Tatu časom vycestovať do cudziny, rovnako ako jeho staršia sestra Moja. Minulý týždeň sa však pri hre na lane nešťastnou náhodou obesil.

Aby jeho telo nemusela zoologická záhrada poslať do kafilérie, ponúkla ho Národnému múzeu. V jeho zbierkach sú už aj iné pražské zvieratá. Nový opičí exponát by mohol byť vystavený už o niekoľko mesiacov. "V pražskej zoo nemáme zvierací cintorín a ani nemáme v úmysle ho zriaďovať; nezdá sa nám to adekvátne," uviedol riaditeľ Miroslav Bobek.

 "Mali sme dve voľby: dať pozostatky Tatua do kafilérie, alebo do nejakej vhodnej inštitúcie. Rozhodli sme sa pre Národné múzeum, ktoré má veľmi dobré renomé a ktoré môže Tatuovo telo využiť - či už na výskum, alebo na vzdelávacie účely," dodal.

Podľa neho riešia všetky svetové zoologické záhrady tento problém podobne. Národné múzeum ponuku pražskej zoo prijalo a telíčko Tatua prevezie do svojich zbierok budúci týždeň. Od zoologických záhrad v Českej republike prevzalo už v minulosti celý rad ostatkov zvierat a preparáty mnohých z nich mohli donedávna vidieť návštevníci historickej budovy múzea.

"Prípad Tatua teda z odborného hľadiska nie je nijako výnimočný; je smutný tragickými okolnosťami smrti samčeka a jeho mladosťou," poznamenala pre spravodajský server iDNES.cz Tereza Petáková z Národného múzea.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu