Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Šialeného strelca z kina obžalovali z mnohonásobnej vraždy: Hrozí mu trest smrti!

James Holmes
James Holmes (Zdroj: SITA)

DENVER - Prokuratúra v americkom štáte Colorado dnes obvinila v 24 bodoch z mnohonásobnej vraždy muža, ktorého zatkla polícia krátko po masakre 12 osôb v kine v Denveri pri premiérovom premietaní batmanovského filmu Návrat Temného rytiera.

Rodák z kalifornského San Diega čelí 142 bodom obžaloby. V prípade smrti 12 osôb čelí za každú z nich dvom obžalobám - z vraždy prvého stupňa a vraždy spáchanej s mimoriadnou ľahostajnosťou. V ďalších bodoch je obžalovaný z pokusov o vraždu prvého stupňa a pokusov o vraždu spáchanú s mimoriadnou ľahostajnosťou. Okrem toho ho obžalovali z držania výbušnej látky a zločinu násilia. Dvadsaťštyriročnému mužovi hrozí v prípade dokázania viny trest smrti. Podľa žalobkyne sa pre zložitosť prípadu začnú súdne pojednávania najskôr za rok.

Holmes po prvýkrát stál pred súdom v rámci predbežného vypočutia pred týždňom. Vlasy mal zafarbené, aby sa vraj podobal postave Jokera z batmanovských príbehov, a pôsobil neprítomným a zmäteným dojmom. S políciou doteraz nespolupracoval.

James Holmes 20. júla polhodinu po polnoci miestneho času v kinosále najprv odpálil dymovnicu alebo zariadenie so slzným plynom a spustil streľbu. Pri zatknutí na parkovisku za nákupným centrom, kde film premietali, sa vôbec nebránil a sám seba označil za Jokera, úhlavného nepriateľa komiksového superhrdinu Batmana. Bývalý študent medicíny bol oblečený v nepriestrelnej veste a mal nôž, pušku a dve ďalšie strelné zbrane.

Celý arzenál si zadovážil legálne niekoľko týždňov vopred. Po útoku, ktorý si vyžiadal smrť ľudí vo veku od šesť do 51 rokov, sa priznal k tomu, že jeho byt je plný výbušnín. Podomácky vyrobené granáty spolu s pripravenými litrami benzínu mali zabiť prvého človeka, ktorý vstúpi a následne spôsobiť rozsiahly požiar. Čin Jamesa Holmesa, ktorého motív nie je známy, odsúdil americký prezident Barack Obama, režisér filmu Návrat Temného rytiera Christopher Nolan i predstaviteľ hlavnej postavy Christian Bale.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu