Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Masaker v sikhskom chráme: Ľudí postrieľal bývalý profesionálny vojak!

Streľbu neprežilo sedem ľudí Zobraziť galériu (9)
Streľbu neprežilo sedem ľudí (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Páchateľom nedeľňajšej streľby v sikhskom chráme v americkom štáte Wisconsin, ktorá si vyžiadala sedem mŕtvych vrátane páchateľa, bol 40-ročný beloch, bývalý profesionálny vojak Wade Michael Page.

Tlačovej agentúre Associated Press to potvrdil americký vojenský predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný, pretože vyšetrovanie stále pokračuje.
      
Pagea prepustili z armády po šesťročnej službe v roku 1998 pre opakované porušenie disciplíny, keď zistili, že sa v službe opil.
      
Podľa svedkov sa zdalo, že strelec koná cielene. "Nič nepovedal, iba začal strieľať." Motív jeho činu stále nie je jasný. Americké orgány podľa médií prešetrujú, či bol páchateľ v kontakte so šovinistickými organizáciami. Podľa svedkov mal na ruke vytetovaný dátum 9/11.
      
Hlbokú ľútosť nad útokom vyslovil pozostalým americký prezident Barack Obama. Sikhovia podľa neho Spojené štáty obohacujú a "sú súčasťou našej širšej americkej rodiny".
      

Útok dnes odsúdila aj India. Jej premiér Manmóhan Singh, ktorý je tiež sikh, povedal, že "je osobitne bolestné, že sa tento nezmyselný násilný čin stal na mieste náboženského uctievania."
      
"Dúfame, že úrady podporia smútiace rodiny a zabezpečia, aby sa takéto násilné činy v budúcnosti už neopakovali," dodal Sing.

Sikhské náboženstvo vzniklo v Pandžábe pred vyše 500 rokmi a má odhadom 25 miliónov stúpencov, z ktorých 80 percent žije v Indii. Zbožní sikhovia si nestrihajú vlasy, ktoré nosia zakryté turbanom, a nosia bradu. Stúpenci tohto náboženstva sa dnes modlili v chrámoch po celej Indii a v niekoľkých mestách, vrátane metropoly Naí Dillí, zorganizovali protestné pochody, na ktorých požadovali, aby USA "zakročili proti vrahom".
      
Organizácia na ochranu práv sikhov v USA dnes oznámila, že sa rozhodla odmeniť jedného z policajtov, ktorí zakročili proti páchateľovi, 10.000 dolármi. Organizácia Sikhs for Justice konštatovala, že sa "USA vyhlasujú za záchrancov náboženských menšín vo svete, ale zlyhávajú pri ich ochrane doma." Uviedla, že po teroristických útokoch v USA z 11. septembra 2001 sa sikhovia podobne ako členovia ďalších náboženských menšín stali terčmi stoviek útokov z nenávisti, pretože svojimi turbanmi a bradami pripomínajú moslimov.
      
Prvý človek, ktorý bol zabitý pri odvetnej akcii po útokoch z 11. septembra 2001 bol sikhský majiteľ benzínovej čerpacej stanice v Arizone, v meste Mesa, Balbir Singh Sodhi.
      

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu