Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

USA majú novú superbombu: Príprava na útok v Iráne?

GBU-57
GBU-57 (Zdroj: Wikipedia)

WASHINGTON - Ministerstvo obrany USA zaradilo do svojej výzbroje novú superbombu určenú na ničenie cieľov skrytých až 60 metrov pod zemou. Vo Washingtone to oznámil minister letectva Michael Donley.

"Ak by sme ju mali nasadiť teraz, sme na to pripravení," vyhlásil Donley s tým, že pokračuje testovanie bomby k zlepšeniu jej účinnosti. Začiatkom roka šéf Pentagonu Leon Panetta povedal denníku The Wall Street Journal, že ide hlavne o vylepšenie bomby tak, aby bola schopná preniknúť do iránskych bunkrov.

V tejto súvislosti sa najčastejšie hovorí o iránskom podzemnom laboratóriu vo Fordo, kde sa obohacuje urán na vyššiu koncentráciu (20 percent), než koľko je potreba pre palivo reaktorov. To naďalej živí podozrenia, že Teherán sa usiluje o jadrovú zbraň. Či by však bomba bola účinná vo Fordo, sa s určitosťou nevie vzhľadom na neúplné informácie o lokalite.

Na vývoj 13,6 tony vážiacej bomby s označením GBU-57A/B vynaložil Pentagon 330 miliónov dolárov (cca 268 miliónov eur) a celkovo ich vyrobí dvadsať, napísal server Air Force Times. Superboma je šesťkrát ťažšia ako predchádzajúci typ, meria vyše šesť metrov a nesie 2,4-tonovú nálož. Strategický bombardér B-52 dokáže uniesť naraz dve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu