Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poľská katolícka cirkev vyzvala občanov, aby sa vyhýbali alkoholu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - K dobrovoľnej abstinencii od alkoholu po celý mesiac august vyzvala dnes Poliakov tamojšia katolícka cirkev. Informovala o tom agentúra APA.

Podľa údajov poľskej biskupskej konferencie je medzi asi 38 miliónmi Poliakov jeden milión alkoholikov a dva milióny detí žije v rodine s ľuďmi so závislosťou. Navyše 14 percent všetkých dospelých Poliakov pije vraj alkohol v "riskantnom a škodlivom" množstve. Katolícka cirkev v Poľsku už 28 rokov oslavuje august ako mesiac bez pitia alkoholu.

Kto oslavuje bez alkoholu, nemusí sa za to hanbiť, je to naopak znakom chytrosti a zodpovednosti, zaznelo podľa agentúry APA pri dnešnej bohoslužbe počas čítania pastierskeho listu poľskej biskupskej konferencie.

Poľská cirkev zároveň tiež apelovala na politikov, aby chránili mladistvých a nelegalizovali ďalej "výčapy". Nie je podľa nich totiž už prijateľné, aby počet predajní alkoholu vychádzal v prepočte na menej ako 200 obyvateľov. Mnohé z týchto predajní sa navyše nachádzajú neďaleko od škôl, kostolov a nemocníc.

Ako najdôležitejšieho pomocníka pre boj s alkoholom uviedli poľskí biskupi rodinu. Rodičia by mali byť svojim deťom príkladom a tiež by im mali brániť, aby popíjali so svojimi kamarátmi.

Poľská biskupská konferencia ďalej odporučila Poliakom, aby vytvorili skupiny, ktoré sa budú spoločne pokúšať žiť bez alkoholu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu