Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kňaz sa opil a sexuálne obťažoval 15-ročnú!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/VARŠAVA - Opil sa, alkohol ponúkal dokonca 15-ročnej dievčine, ktorú potom sexuálne obťažoval. Prípad vyvolal v katolíckom Poľsku mimoriadnu pozornosť, pretože obťažujúcim bol kňaz! Miroslaw B. (48) z obce Bojano pri Gdyni dnes odišiel zo súdu so 16-mesačným trestom s podmienečným odkladom na štyri roky. Informovala o tom agentúra PAP. Duchovný musí navyše zaplatiť pokutu dvetisíc zlotých a má zákaz vzdelávať mladých na ďalšie štyri roky.

Procest trval od augusta minulého roka a hoci sa celý čas dial za zatvorenými dverami, rozsudok a jeho odôvodnenie dnes zverejnili.

"Tento prípad má negatívny dopad nielen na malé Bojano, gdaňskú arcidiecézu, ale aj vnímanie cirkvi ako inštitúcie v celom Poľsku. Je to určite veľká rana. Zvlášť medzi duchovenstvom treba odsúdiť tento spôsob správania sa, pretože sa od nich vyžadujú vyššie etické normy. Na druhú stranu netreba tento prípad generalizovať," citovala PAP odôvodnenie rozsudku sudcu Gregorza Kachela.

Kňaz ešte v decembri 2009 pozval dievča na faru, kde mu navrhol rozhovor o jeho problémoch. Počas návštevy ho navádzal na alkohol, aby ho potom nútil, aby sa "poddalo ďalšej sexuálnej činnosti."

Podľa sudcu malo ísť o "bozkávanie na uši, pery a ramená a masáž chrbta". "Také bozky majú výrazne erotický kontext a určite nie sú prejavom starostlivosti," zdôraznil.

Napriek tomu, že malo ísť o problémové dievča, dôveryhodnosť jeho svedectva potvrdil okrem iného aj psychológ a sexuológ.

Farár sa nepriznal, spolu s obhajobou tvrdil, že je obeťou sprisahania niektorých farníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu