Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Bombastické slogany z obalov zmiznú: EÚ chce pravdu o produktoch!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA/BRUSEL – Výrobcov vitamínov a jogurtov čakajú zmeny! Nariadenie Európskej únie ich zrejme donúti zmeniť bombastické slogany súvisiace so zdravím na obaloch svojich produktov. Od polovice decembra totiž musia vyhovovať tvrdeniam, ktoré únia povoľuje. Okrem jogurtov sa budú prerábať hlavne obaly prípravkov pre zdravé kĺby, oči a na chudnutie.

 

Zoznam, ktorým sa musia všetci v únii riadiť, schválila Európska komisia v máji tohto roka. Po niekoľkoročných rokovaniach sa vedci zatiaľ dohodli len na 222 výrokoch zo štyroch tisíc!

Týkajú sa hlavne vitamínov a minerálnych látok. Aj tie, čo zatiaľ nepovolili, síce môžu obsahovať látku s určitým vplyvom, ale vedci neuznali jej účinky za dostatočne preukázateľné. Preto sa nimi na obale chváliť nesmú.

To je dôvod, prečo výrobky na podporu kĺbov alebo imunity budú mať od konca roka menej lákavé nápisy. Výrobcovia potravinových doplnkov, ako sú rôzne prípravky na ostrejší zrak či na ľahké, bezproblémové a zároveň rýchle chudnutie, budú musieť použiť menej alarmujúce slogany v prípade účinkov na zdravie.

Bombastické slogany z obalov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Stratia sa aj niektoré syry či mlieko s nápisom „Vápnik podporuje zdravý rast kostí". Rovnako dostali červenú aj jogurty a tvarohové dezerty s probiotikami upozorňujúce na posilňovanie imunity.

Od tohto nariadenia si EÚ sľubuje prehľadnejšiu situáciu na trhu, aby sa spotrebiteľ vedel lepšie orientovať a pri kúpe mal istotu, že s tvrdeniami na obale súhlasia aj nezávislí odborníci. Stáva sa totiž, že proklamované účinky niektorých produktov, uvedené na obale, sú iba zbožným želaním výrobcu pomáhajúce dosiahnuť marketingové ciele.

Svoje tvrdenia, reklamu či popisy na webe musia výrobcovia prispôsobiť prijatému zoznamu do 14. decembra tohto roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu