Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Autobus smrti: Zranených turistov už prepustili z nemocnice

Zranení turisti z českého autobusu
Zranení turisti z českého autobusu (Zdroj: SITA)

ZÁHREB - Dvaja prví českí turisti z havarovaného autobusu dnes opustili nemocnici v chorvátskom meste Gospić, informovali tamojšie médiá. Aj stav tých ostatných sa lepší, väčšia časť zo štyroch desiatok zranených bude dnes môcť odísť. Na ceste pre dovolenkárov je české armádne lietadlo, ktorých preveze domov cestujúcich, ktorým to ich zdravotný stav to umožní.

Z nemocnice už odišiel mladý muž a jeho priateľka. Novinárom na mieste povedali, že sa cítia dobre, ale že sú po sobotňajšej havárii stále ešte v šoku. Mladík sa chce čo najrýchlejšie vrátiť do Prahy.
   
Riaditeľka gospičskej nemocnice dnes ráno povedala, že celkovo 26 ľudí s ľahšími zraneniami bude môcť odísť dnes, zvyšných 14 pacientov by mali lekári prepustiť do troch dní. Avšak český konzul v Splite Pavel Bednář povedal, že tí, u ktorých to zdravotný stav dovolí, budú môcť odletieť armádnym špeciálom do Česka. Ten z Prahy vyletel o 11:00 SELČ a podľa portálu jutarnji.hr má byť v Zadare okolo 13:00 SELČ. V zdravotníckej úprave môže previezť 35 sediacich a štyroch ležiacich pacientov. "My sa tam budeme snažiť dostať maximálny počet pacientov, ktorí sú schopní prevozu," povedal Bednář.
   
Český veľvyslanec v Chorvátsku Karel Kühnla podľa portálu jutarnji.hr povedal, že konvoj so zranenými by mal do prímorského Zadaru vyjsť medzi 14:00 a 16:00 SELČ. Zranení si pred tým musia okrem iného rozdeliť veci, ktoré zostali na mieste nehody. Za mnohými z nich prišli príbuzní.
   
Portál slobodnadalmacija.hr tvrdí, že trojicu vážnejšie zranených, dvoch dospelých a deväťročné dievča, majú previezť sanitky zo Slovenska.
   
V nemocnici hlavne s tlmočením pomáhal bývalý český policajt Luboš Turek, ktorý skôr slúžil v Chorvátsku. Denníku Blesk povedal, že tiež dával dohromady rodiny, ktorých členovia skončili na rôznych nemocničných oddeleniach. Šofér autobusu bol podľa neho na mieste mŕtvy. Druhý z vodičov v okamihu nehody spal a vôbec nevedel, čo sa stalo. Vyviazol len s odreninami a pomliaždeninami.
   
Turistka Milada Braunová, ktorá z nehody vyviazla prakticky bez zranení, pre portál 24sata.hr uviedla, že na mieste nehody zastavil rad českých áut a ich posádky pomáhali zraneným.
   
Stále pokračuje identifikácia ôsmich obetí nehody, chýbajú napríklad ich osobné doklady, preto tiež neexistuje konečný oficiálny zoznam. Ostatky sú v nemocnici v meste Karlovac a armádny špeciál, ktorým dnes poletia zranení, ich späť do Českej republiky prevážať nebude, spresnil Bednář.
   
Traja najvážnejšie ranení turisti sa liečia na špecializovaných klinikách v Záhrebe. Sú medzi nimi aj 13-ročné sestry-dvojičky, ktoré majú za sebou operáciu. "Dievčatá majú za sebou pokojnú noc. Tá horšie zranená ešte nie je pri vedomí, preto je napojená na umelú pľúcnu ventiláciu," povedal portálu 24sata.hr chirurg Tomislav Luetić zo záhrebskej univerzitnej nemocnice. Dodal, že zranenia tejto pacientky sú veľmi vážne a budú vyžadovať dlhodobé liečenie.
   
Českí turisti mierili autobusom, ktorým cestovalo celkom 51 ľudí, na dovolenku na Makarskej riviére. Autobus havaroval v sobotu nad ránom na diaľnici A1 v strednom Chorvátsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu