Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vojenský špeciál so zranenými turistami je v ČR, čaká ich vyšetrenie

Turisti z havarovaného autobusu
Turisti z havarovaného autobusu (Zdroj: SITA)

PRAHA - Krátko pred 20:00 hodinou pristál na letisku v Brne vojenský špeciál s českými turistami, ktorí v sobotu nadránom utrpeli zranenia pri tragickej nehode autobusu v Chorvátsku. Následne do Prahy po 21:00 pristálo lietadlo so štyrmi zranenými. Je medzi nimi aj šesťdesiatročná žena, ktorá utrpela najťažšie zranenia.

Všetkých budú vyšetrovať v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN), potom sa rozhodne o ďalšej liečbe. Novinárom to povedal Božetěch Jurenka z Vojenskej zdravotnej služby. Ďalších 20 ľudí ostalo v Brne. Úrady zatiaľ nerozhodli, čo bude s telami obetí nehody. S rozhodnutím vyčkávajú na ich identifikáciu, povedal večer v Kbelích námestník ministra zahraničia Tomáš Dub.
   
V ÚVN budú zranení turisti vyšetrení. "Pravdepodobne dôjde k hospitalizácii. Neviem, či všetkých štyroch, ale budú však podrobne vyšetrení, aby sa vylúčili eventuálne zranenia, ktoré utrpeli a mohli byť prehliadnuté pri prvotnom vyšetrení u chorvátskych kolegov," opísal po pristátí vojenského špeciálu v Kbelích Jurenka.
   
V Chorvátsku zostalo ešte sedem ľudí. Šesť z nich je hospitalizovaných a ich transport do ČR by teraz podľa Jurenky nebol vzhľadom k zdravotnému stavu vhodný. O ich prevoze sa rozhodne budúci týždeň. Zostávajúci Čech je príbuzným jedného zo zranených a v Chorvátsku sa rozhodol s ním zostať. V Brne je teraz 20 zranených, z toho štyria ťažko a 16 ľahko, dodal Jurenka.
   
"Hovoril som s niekoľkými ľahko zranenými pacientmi a tí mi povedali, že kvalitní psychologická pomoc im bola armádou poskytnutá už v lietadle. Všetci sú naladení adekvátne situácii a sú veľmi unavení," poveda primár psychológie Vojenskej nemocnice v Brne Jiří Brančík.
   
Podľa neho si preživší ľudia ponesú traumu z nehody celý život. "Určite, niečo také sa nezabúda. Niektorí z pacientov si uvedomujú, že prežili s veľkým šťastím," dodal Brančík.
   
"Boli sme schopní rýchlo pripraviť lietadlo. Došlo k jeho prestavbe na lietadlo pre prepravu ako ľahko, tak ťažko zranených," povedal novinárom riaditeľ kbelskej základne Jiří Vávra.
   
Pri sobotňajšej nehode autobusu v strednom Chorvátsku zomrelo osem osôb. Vozidlom išlo celkom 51 ľudí. Mierili na dovolenku na Makarskú riviéru. Zájazd zorganizovala brnenská cestovná kancelária Atlas Adria, ktorá si autobus najala u dopravnej spoločnosti HPM Bus.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu