Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nákup za 10 miliárd eur: Saudská Arábia chce kúpiť až 800 nemeckých tankov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Saudská Arábia chce kúpiť 600 až 800 najmodernejších nemeckých tankov typu Leopard 2. Hodnota pripravovaného kontraktu sa odhaduje na zhruba 10 miliárd eur. Informovala o tom televízia RT s odvolaním sa na nemecké noviny Bild.

 O možnom predaji 200-300 kusov bojových tankov typu Leopard 2A7+ Saudskej Arábii sa hovorí už asi rok. Rijád má teraz údajne záujem o vyše dvojnásobok tohto počtu. Kontrakt ale ešte v Nemecku neprešiel požadovaným schvaľovacím procesom, keďže naráža na odpor aktivistov a opozičných strán.

Rijád sa o nákup nemeckých Leopardov snaží už zhruba tri desaťročia, Nemecko to ale donedávna odmietalo s poukázaním na možné ohrozenie Izraela. Ochrancovia ľudských práv tiež upozorňujú na to, že púštna monarchia môže použiť tanky na potlačenie domáceho disentu.

Saudskoarabská strana sa momentálne snaží o finalizáciu kontraktu a chcela by ho uzavrieť ešte pred začiatkom pôstneho mesiaca ramadán 20. júla. Potrebný je aj osobný súhlas nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá musí schváliť akýkoľvek vývoz vojenských technológií do zahraničia. 

V prípade realizácie kontraktu by Leopardy pre Rijád mali vyrobiť v nemeckej licencii v Španielsku. Sunnitská Saudská Arábia sa snaží modernizovať svoje ozbrojené sily v reakcii na čoraz väčšiu vojenskú silu šiitského Iránu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu