Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Saudským mužom zakázali predávať dámske spodné prádlo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RIJÁD - V Saudskej Arábii budú môcť dámske spodné prádlo teraz predávať len ženy. Rozhodla o tom podľa agentúry AP miestna vláda aj napriek nesúhlasu najvyššieho saudskoarabského islamského duchovného, podľa ktorého je úprava proti islamskému právu.

Viac ako 28.000 žien musí nanovo nahradiť mužských kolegov na pozíciách predavačiek. Do platnosti tak vstúpi nariadenie ministerstva práce, ktorého prvá verzia pochádza už z roku 2006 a bojovníci za ľudské práva ho privítali ako pokrok v právach žien. Doteraz však nebolo prevedené do praxe najmä kvôli kritike konzervatívnych moslimov, ktorí nesúhlasia so zamestnávaním žien na miestach, kde sa stretávajú muži a ženy, ako sú napríklad obchodné centrá.

Obyvatelia Saudskej Arábie vyznávajú sunnitskú vetvu islamu v úplne konzervatívnej wahhábistickej podobe. Podľa prísnej interpretácie islamu je zakázané, aby sa stretávali neznámi muži a ženy. Zostávajú prísne oddelení a platia jasné nariadenia, akým spôsobom sa môžu stretávať na verejnosti.

Saudské ženy, ktoré už nechceli prichádzať do styku s mužmi pri nakupovaní spodnej bielizne, začali bojkotovať obchody s týmto tovarom, aby ich prinútili k zamestnaniu žien ako predavačiek.

Podľa najvyššieho islamského duchovného, veľkého Muftího Abdal Azíza bin Sheikha môže predaj bielizne predavačkami tvárou v tvár mužovi bez hanby či skromnosti viesť k hriechom, ktorých potrestanie dopadne na majiteľa obchodu, informovala agentúra AP o jednom z posledných prejavov Muftího.

Oddeľovanie mužov a žien však v krajine nie je absolútne. Ženy zastávajú vysoké pozície profesoriek na saudskoarabských univerzitách, pracujú ako inžinierky, lekárky, sestry a v celej rade ďalších zamestnaní.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu