Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zomrela Jaroslava Adamová (†87), hviezda českého filmu a divadla

Jaroslava Adamová pôsobila najmä v divadle
Jaroslava Adamová pôsobila najmä v divadle (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Vo veku 87 rokov zomrela dnes česká herečka Jaroslava Adamová, ktorá vyše 60 rokov pôsobila na doskách pražských divadiel a objavila sa aj vo viac ako 50 filmoch.

Naposledy zažiarila vo filmovej komédii Líbáš jako Bůh, kde stvárnila matku hlavnej hrdinky. Informovali o tom české médiá.

Úmrtie Jaroslavy Adamovej pre denník Blesk potvrdil jej syn Julius Albert. Adamová si začiatkom roka 2010 zlomila nohu v členku a musela sa podrobiť umelej náhrade kĺbu. Niekoľko týždňov sa rehabilitovala na klinike Malvazinky v Prahe. Zomrela dnes ráno v Liečebni pre dlhodobo chorých v Prahe 6. V tejto pražskej štvrti prežila celý život.

Jaroslava Adamová pôsobila najmä v divadle, ale patrí aj medzi legendy českého filmu a dabingu. Svoj hlas prepožičala napríklad Sofii Lorenovej. Začínala už počas druhej svetovej vojny v Divadle Větrník, neskôr hrala v Divadle Voskovca a Wericha a v ďalších pražských divadelných súboroch.

Za svoje herecké výkony získala českú divadelnú cenu Thálie a za celoživotné pôsobenie v dabingu získala cenu Františka Filipovského, uvádza v jej biografii český filmový portál csfd.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu