Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zomrel rockový gitarista Ivan Sekyra, autor hitu Záhrada ticha

Ivan Sekyra
Ivan Sekyra (Zdroj: srpuls.cz)

PRAHA - Vo veku 59 rokov zomrel v sobotu 30. júna v Prahe po dlhej chorobe rockový gitarista a dokumentarista Ivan Sekyra. Zakladateľ skupiny Abraxas, Projektil a Drakar bol autorom známej balady Záhrada ticha. Dátum pohrebu zatiaľ nebol zverejnený. S odkazom na informácie od rodiny to povedal hudobný publicista a Sekyrov spolupracovník Petr Korál.

"Záhradu ticha všetci poznajú, ale nikto nevie, kto to zložil. Je to podobný prípad ako pieseň Bláznova uspávanka od Pavla Dydoviče," uviedol Korál, ktorý so Sekyrom nakrúcal hudobné dokumenty Abraxas - Magický motýľ a Rocky.
    
Skladbu Záhrada ticha preslávil najmä spevák Pavel Roth so skupinou Projektil, ktorý podľa nej v roku 1986 nazval aj svoj sólový album. Medzi metalovými priaznivcami je Sekyra známy zo svojho pôsobenia v skupine Drakar, s ktorou v 90. rokoch natočil album Let draka. "Strašne ma potešilo, že si túto nahrávku všimlo švédske vydavateľstvo I Hate, ktoré sa špecializuje na vydávanie rôznych rarít z celého sveta, a vydalo Let draka po rokoch v reedícii," podotkol Korál. Drakar sa potom objavil na veľkom rockovom festivale vo Švédsku.
    
Sekyra sa narodil 1. októbra 1952 v Prahe. S hudbou začínal hrou na husle, neskôr prešiel na klasickú a elektrickú gitaru. Po pôsobení v rôznych skupinách rockového i jazzového štýlu stál pri zrode populárnych Abraxas a neskôr pôsobil v zákazom prenasledovanom Projektile. Tiež sa podieľal na albume F. R. Čecha s názvom 1983. Ešte za svojej muzikantskej éry stačil vyštudovať skladbu na Ľudovom konzervatóriu. Svoju poslednú kapelu Silent Garden založil pred siedmimi rokmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu