Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Herečka Zita Kabátová: Už odpočíva na Vyšehrade

Zita Kabátová
Zita Kabátová (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Do hrobu nadácie Život umelca na pražskom Vyšehrade bola dnes pred poludním uložená urna s popolom Zity Kabátovej, ktorá zomrela 27. mája vo veku 99 rokov. Obľúbená herečka bola jednou z posledných hviezd medzivojnovej éry československej kinematografie - na filmovom plátne a televíznej obrazovke stvárnila 70 postáv.

Na pietnom akte sa zúčastnili okrem členov rodiny aj zástupcovia Hereckej asociácie. Urnu zo zeleného skla so štylizovanými plamenmi položil na hrob herečkin syn Jiří. "Odpočívať na Vyšehrade bolo jej želanie," uviedla výkonná riaditeľka nadácie Život umelca Dagmar Hrnčířová.

Zita Kabátová si do neskorého veku udržala dobrú náladu a optimizmus, v liečebni dlhodobo chorých v pražskom Motole, kde strávila posledných sedem rokov života, prijímala návštevy a tešila sa na oslavu stovky. A táto oslava sa 27. apríla budúceho roka podľa jej rodiny predsa len uskutoční.

Kabátová hrala vo slávnych komédiách Zlatý človek, Prednosta stanice a Zlaté dno. Účinkovala aj vo filmoch Babie leto (2001) a Zabudnuté svetlo (1996) režiséra Vladimíra Michálka a v roku 2005 v Trojanových Želaroch. Filmári za ňou v roku 2009 prišli aj do nemocnice, objavila sa potom v epizódnych rolách v snímkach Pamětnice a Hodinu nevieš. Na divadelnom javisku excelovala naposledy v Divadle pod Palmovkou, kde ju Jan Hřebejk obsadil do Hamptonových Nebezpečných známostí. Vtedy mala 85 rokov.

Na pietnom mieste nadácie Život umelca od konca 90. rokov našli pokoj herci Zdeněk Dítě, Vlasta Fabianová a Ljuba Hermanová, Karel Vlach, recitátorka Dagmar Sedláčková a operná speváčka Drahomíra Tikalová. Pred siedmimi rokmi tiež folková pesničkárka Zuzana Navarová a tento rok na jar herec, konferenciér a spevák Richard Antonín Strejka, známy napríklad ako "šejk" Peterka z komédie Cesta do hlubin študákovy duše.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu