Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Oslava narodenín kráľovnej Alžbety: Stredobodom bol jej manžel!

Hlavnou súčasťou oslavy bola hodinová prehliadka 1600 vojakov v tradičných uniformách Zobraziť galériu (2)
Hlavnou súčasťou oslavy bola hodinová prehliadka 1600 vojakov v tradičných uniformách (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. dnes v Londýne oficiálne oslávila svoje 86. narodeniny. Deň zrodenia hlavy monarchie síce kalendárovo pripadá na 21. apríl, ale tradične sa oslava presúva na jún.

Podľa britských novinárov bol dnes stredobodom pozornosti skôr kráľovnin manžel, ktorý sa na verejnosti objavil prvýkrát po prekonanej chorobe.

Princ Philip (91), ktorý sa kvôli infekcii močového mechúra nemohol zúčastniť nedávnych osláv 60. výročia nástupu Alžbety na trón, sa na ceremónii predstavil v dobrej forme. Vojvoda z Edingurghu stál po boku jubilantky na balkóne Buckinghamského paláca a s vervou mával tlieskajúcimi davom.

Hlavnou súčasťou oslavy bola hodinová prehliadka 1600 vojakov v tradičných uniformách, ktorej kráľovná s manželom prizerala z preskleného koča. Medzi hosťami bol aj následník trónu princ Charles so synom princom Williamom a jeho ženou Kate. Oslavám v uliciach londýnskeho centra prizerali spolu s nimi tisíce ľudí.

Britskí monarchovia oslavujú svoje jubileá v niektorom z júnových víkendov už od polovice 18. storočia. Dôvod je prostý a pre Londýn príznačný - v metropole býva lepšie počasie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu