Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Civilné masakry v Sýrii: Zahynulo najmenej 83 civilistov!

Sýria zažila v posledných týždňoch dve veľké masakry civilistov Zobraziť galériu (3)
Sýria zažila v posledných týždňoch dve veľké masakry civilistov (Zdroj: SITA)

DAMASK - Najmenej 83 civilistov zahynulo pri sobotňajšom ostreľovaní sýrskych miest vládnymi bezpečnostnými silami. Uviedla to v novej bilancii Sýrska organizácia ľudských práv (OSDH), ktorú v noci na dnešok citovala agentúra AFP. Doterajšie údaje uvádzali 36 mŕtvych.

Najkrvavejšie násilie sa podľa OSDH odohrávalo v oblasti Homse, odkiaľ je hlásených 29 mŕtvych; 12 z nich bolo zabitých v samotnom meste pri bombardovaní vládnej armády. Ďalších 23 ľudí vrátane deviatich žien a troch detí bolo zabitých v kolíske sýrskeho povstania, meste Dara na juhu Sýrie.

Sýria zažila v posledných týždňoch dve veľké masakry civilistov. V stredu bolo v obci Al-Kubair u Hama povraždených údajne 80 civilistov, o dva týždne skôr šokoval svet masaker v meste Hula, kde bolo zabitých 108 ľudí. Opozícia masakry pripisuje provládním milíciám, vláda prezidenta Assada naopak teroristom. Ďalšie desiatky Sýrčanov medzitým zomreli pri iných násilnostiach a bojoch.

Podľa OSDH bolo v Sýrii počas takmer 15 mesiacov protivládního povstania zabitých viac ako 13.400 ľudí, väčšinou civilistov. Výbor na ochranu novinárov (CPJ) uvádza, že od mája tohto roku sýrske vládne sily zabili päť sýrskych novinárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu