Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Tajný plán EÚ: Chystá sa nová Európa, stará sa má rozštiepiť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Európska únia v tajnosti pripravuje plán svojho ďalšieho vývoja. Informoval o tom nemecký nedeľník Welt am Sonntag, podľa ktorého vízia na najbližších päť až desať rokov zahŕňa štyri oblasti: štrukturálne reformy, bankovú úniu, fiškálnu úniu a politickú úniu.

Hlavné body plánu má predstaviť prezident EÚ Herman Van Rompuy na európskom summite koncom júna. Cenou za uskutočnenie plánu by však vraj mohlo byť rozštiepenie EÚ.

Na pláne "novej stabilnej Európy" podľa denníka pracujú na pokyn šéfov vlád špičky európskych inštitúcií. Okrem Van Rompuya sú to predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, šéf ministrov financií eurozóny Jean-Claude Juncker a prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi.

Nejde pritom len o už nepostačujúce krátkodobé riešenia krízy. Európa, a zvlášť eurozóna, majú dostať novú víziu. Ak by sa na pláne zhodlo 27 členských štátov únie, vznikla by vraj úplne nová Európa. Najneskôr do konca roka by mali šéfovia štátov a vlád túto "cestovnú mapu" oficiálne schváliť. "Mohol by to byť revolučný dokument," píše Die Welt.

Z Berlína sa však údajne ozývajú varovania pred nerealistickými očakávaniami. Už teraz sa totiž zdá, že návrhy by bolo možné uskutočniť len za cenu ďalšieho štiepenia medzi 17-člennou eurozónou a zostatkovou Európou, ktorú bude po prijatí Chorvátska do EÚ v budúcom roku tvoriť 11 štátov.

Pre spolkovú vládu bude potom zrejme najcitlivejším návrhom ten, ktorý smeruje k vytvoreniu fiškálnej únie. Už keď nemecká kancelárka Angela Merkelová presadila pakt rozpočtovej disciplíny, musela sa zmieriť s tým, že sa k nemu odmietli pripojiť dvaja partneri z EÚ - Veľká Británia a Česko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu