Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Maďari sa zrejme sekli v kauze Roháč: Hľadajú muža z bombového útoku!

Jozef Roháč
Jozef Roháč (Zdroj: rtlklub.hu)

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ - Maďarský štátny vyšetrovateľský úrad (NNI) skúma okolnosti vraždy podnikateľa Jánosa Fenyöa z roku 1998 a hľadá tretieho páchateľa, ktorý bol zrejme vodičom nájomného vraha. Uviedol to dnes maďarský denník Magyar Nemzet, podľa ktorého NNI pracuje na identifikácii tretieho podozrivého.

NNI má podľa denníka čoraz viac dôkazov, ktoré je možné použiť aj voči pravdepodobným objednávateľom vraždy.
      
Dvaja podozriví Slováci, Jozef Roháč a Ladislav T., sú vo vyšetrovacej väzbe v Maďarsku. Ladislava T. vydali Maďarsku slovenské orgány v apríli na maďarskú žiadosť; pôvodne ho podozrievali z toho, že na miesto činu priviezol nájomného vraha.
      
NNI podozrieva zo samotnej vraždy Jozefa Roháča a podľa kriminalistov v aute sedela tretia osoba, po ktorej teraz pátrajú.
      
Ladislav T. počas vypočúvania ale tvrdil, že nepoznal zavraždeného, nikdy nechodil na mieste vraždy, nevie šoférovať a nemá ani vodičský preukaz. Obhajca Péter Kalló vyhlásil, že v čase vraždy nebol jeho mandant v Maďarsku a dodal, že vyšetrujúci sudca nedávno povolil obhajobe, aby začala pátrať po svedkoch, ktorí by potvrdili alibi.
      
Polícia podľa informácií denníka už netvrdí, že Ladislav T. bol vodičom, ale iba toľko, že bol v aute a že pomáhal zaobstarať vražednú zbraň. Kriminalisti svoje tvrdenie zakladajú údajne na vzorkách DNA, ktoré našli na predmetoch vo vozidle.
      
NNI v prípade podozrenia z úkladnej vraždy Fenyöa, ktorá sa stala 11. februára 1998, vyšetruje Jozefa Roháča, ktorý je v súčasnosti vo vyšetrovacej väzbe. Zadržali ho na Slovensku 17. februára 2011.
      
V priebehu vyšetrovania zistili, že z napomáhania pri vražde je možné oprávnene podozrievať i ďalšieho Slováka, už spomenutého Ladislava T.
      
Tohto podozrivého zadržali na území Slovenska na základe európskeho zatykača 10. februára 2012; maďarským orgánom ho odovzdali 3. apríla. Súd rozhodol o jeho vzatí do vyšetrovacej väzby.
      
Mediálneho magnáta Fenyöa zavraždil samopalom páchateľ na budínskej strane Margitinho ostrova, keď podnikateľ čakal na križovatke pri semaforoch. Vrah vyskočil zo starého vozidla značky Mitsubishi a cez okno celou dávkou zastrelil podnikateľa. Potom z miesta činu ušiel.
      
Očití svedkovia videli terénne vozidlo a utekajúceho muža, ktorý pod jednou bránou zahodil kabát, čiapku a zbraň, ktoré polícia našla. Maďarská tlačová agentúra MTI konštatovala, že spôsob vraždy svedčí o tom, že ju vykonal nájomný vrah.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu